Категорія
Новини
Дата

Представник України в МВФ застеріг владу від ідеї зниження податків і створення «дір» у бюджеті

Україна вже зараз має фінансово готуватися до перемоги та не допустити створення додаткових «дір» у бюджеті. Про це сказав у інтервʼю Forbes заступник виконавчого директора МВФ від України Владислав Рашкован.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Партнери, такі як МВФ, США, ЄС та інші країни G7, підтримують Україну економічно і готові це робити протягом кількох років, але не завжди, наголосив Рашкован. 
  • Проте, за його словами, партнери також питають, а що Україна робить для того, щоб економічно підтримати свої значно збільшені соціальні витрати та витрати на відновлення. 
  • «Мінфін, Мінекономіки та Мінвідновлення відповідають на ці питання. Але жоден партнер України не зрозуміє зниження податків та створення додаткових «дір» у бюджеті», – наголосив Рашкован. 
  • Він зазначив, що після перемоги зʼявиться велика потреба підтримувати людей, що постраждали від війни: ветеранів, родин загиблих героїв, вимушених переселенців, біженців. Також – сотні мільярдів доларів на відбудову.
  • «Потрібно розуміти, як ми будемо це фінансувати. Тобто вже зараз фінансово готуватися до перемоги», – сказав він. 
  • Рашкован каже, що програма МВФ фактично дає Україні час на підготовку. «Тому вона й розділена концептуально на дві частини. Перша – умовно, під час війни, без особливо складних умов. Друга – після війни з фокусом на структурних реформах, щоб вийти на траєкторію зростання, яка нам також допоможе на шляху до ЄС», – пояснив він.

Контекст

Як заявляв в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна веде перемовини з МВФ, щоб після війни почати спільну роботу над майбутньою податковою реформою. За його словами, реформа стане частиною поліпшення інвестиційного і бізнес-клімату, а її концепція буде вписана в план повоєнного відновлення України. 

Масштабну податкову реформу в серпні минулого року презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. Як компенсатори автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте остання не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловилися міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

У грудні 2022-го в Офісі президента повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з МВФ, розповіли троє співрозмовників Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». 

В інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявляв, що впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету.

28 червня президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції пообіцяв зменшення податкового навантаження та мінімізацію контактів громадян із чиновниками в обмін на сумлінність платників податків. Він сказав, що підтримує ідею зниження податків, але «має бути новий податковий договір між державою і суспільством, реальна легалізація майна». «Зниження податків має означати підвищену податкову сумлінність», – наголосив Зеленський. 

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні