Категорія
Новини
Дата

Пентагон нарощує обсяги військової допомоги Україні та збільшує запаси зброї

2 хв читання

Президент Джо Байден заявив, що США продовжуватимуть постачати Україні зброю, необхідну для боротьби з Росією, «скільки потрібно», пише Bloomberg. Пентагон використовує низку скорочених процедур укладання контрактів, щоб поповнити запаси американської зброї та запаси українських сил.

Ключові факти

  • Оскільки Україна продовжує наполягати на дедалі більшому і більш досконалому озброєнні, США зіткнулися з ризиком того, що їхні власні запаси деякої наземної зброї будуть виснажені, якщо їм раптово потрібно буде захищатися або допомагати Тайваню.
  • Проблема стоїть особливо гостро, бо Росія змушує Україну вести війну, яку деякі аналітики Пентагону вважали справою минулого. У той час як США зосередили гроші і виробництво на винищувачах-невидимках, окулярах зі штучним інтелектом і гіперзвуковою зброєю, Україні потрібні артилерійські снаряди, танки і ракети, що запускаються з плеча, для відбиття наземних атак Росії.
  • «Це дуже серйозний виклик як для союзників по НАТО, які дають серйозні зобовʼязання, значну військову допомогу, смертоносну допомогу українським Збройним Силам, так і для самих українських Збройних Сил, які мають дефіцит», – заявила посол США в Організації Північноатлантичного договору Джуліанна Сміт. 
  • Станом на 9 грудня США передали Україні понад 1 млн 155-мм артилерійських снарядів, 180 000 105-мм артилерійських снарядів, понад 8500 протитанкових ракет Javelin, 4200 високоточних 155-мм артилерійських снарядів.
  • Незалежно від того, що станеться з Україною чи Тайванем, деякі офіційні особи вважають, що запаси критично важливих боєприпасів у США у будь-якому разі надто малі.
  • За даними агентства, офіцери Пентагону, які займаються закупівлями, використовують низку скорочених процедур укладання контрактів, щоб поповнити запаси американської зброї та запаси українських сил.

Контекст

Країни НАТО розглядають можливість використання коштів із грошового банку, який передбачався для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні найближчими тижнями, пише Politico із посиланням на пʼятьох західних офіційних осіб. Київ звернувся до країн НАТО з проханням розглянути питання про перерозподіл частини з $3,4 млрд на підтримку зусиль у боротьбі з Росією, заявили два західні чиновники.  

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 

Нещодавно США оголосили про виділення Україні чергової військової допомоги на $275 млн. Очікується, що Пентагон поставить ракети для HIMARS, 155-мм боєприпаси, військові автомобілі Humvee та генератори.

США планують відправити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси на «розумні бомби», здатні вражати російські військові позиції, пише Washington Post. За інформацією NYT, Штати також хочуть більш ніж удвічі збільшити кількість українських військовослужбовців, яких вони навчають у Німеччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні