Категорія
Новини
Дата

США планують передати Україні комплекти для «розумних бомб» і розширити підготовку українських бійців

2 хв читання

США планують відправити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси на «розумні бомби», здатні вражати російські військові позиції, пише Washington Post. За інформацією NYT, Штати також хочуть більш ніж удвічі збільшити кількість українських військовослужбовців, яких вони навчають у Німеччині.

Ключові факти

  • Комплекти «розумних бомб» включають пристрої для підвищення точності, які можуть бути прикріплені болтами до різних видів зброї, їх називають JDAM. Американські військові використовували цю технологію для бомб вагою до 900 кг, зазвичай застосовуючи її до бомбардувальників і винищувачів. Поки незрозуміло, чи схвалив президент Байден або хтось із його головних радників з національної безпеки запропоновану передачу JDAM Україні. 
  • Адміністрація президента США Джо Байдена раніше надала Україні інше передове озброєння, зокрема високошвидкісні протирадіаційні ракети повітряного базування або HARM, щоб підвищити здатність України завдавати авіаударів. 
  • Постачання JDAM стане ще одним важливим кроком Вашингтона, щоб допомогти Україні відбити російські сили, надавши новий спосіб націлювання на російські підрозділи та штаби. Високопосадовці США також повідомили WP, що Пентагон готується надати Україні ракетну систему Patriot – найсучасніший засіб протиповітряної оборони США. 
  • Водночас The New York Times пише, що Пентагон розширює навчання, яке американські військові проводять для українських військ, і планує більш ніж удвічі збільшити кількість сил, які він інструктує на базі Німеччини.
  • Розширення підготовки, яке, за словами офіційних осіб, уже схвалив Байден цього тижня, дасть змогу американським інструкторам навчати приблизно від 600 до 800 військовослужбовців щомісяця, від початку наступного року, порівнюючи з нинішнім обсягом у 300 військовослужбовців на місяць.

Контекст

Країни НАТО розглядають можливість використання коштів із грошового банку, який передбачався для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні найближчими тижнями, пише Politico із посиланням на пʼятьох західних офіційних осіб. Київ звернувся до країн НАТО з проханням розглянути питання про перерозподіл частини з $3,4 млрд на підтримку зусиль у боротьбі з Росією, заявили два західні чиновники.  

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 

Нещодавно США оголосили про виділення Україні чергової військової допомоги на $275 млн. Очікується, що Пентагон поставить ракети для HIMARS, 155-мм боєприпаси, військові автомобілі Humvee та генератори.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні