Перші американські танки Abrams вже прибули до України (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Перші американські танки Abrams вже прибули до України (оновлено)

Getty Images

Перші танки Abrams американського виробництва були доставлені в Україну, заявили два представники Міністерства оборони США, пише The New York Times. Вони прибули на кілька місяців раніше, ніж передбачалося, і щоб вчасно бути використаними в контрнаступі Києва проти російських військ. Згодом інформацію про постачання підтвердив президент Володимир Зеленський.

Ключові факти

  • Найближчими місяцями буде відправлено ще більше танків M1 Abrams, заявили офіційні особи, зазначивши, що ті, які були відправлені в Україну в суботу, є першими з 31-го обіцяного адміністрацією Байдена танка
  • Чиновники не уточнили скільки вже доставлено.
  • Abrams буде серед інших танків в арсеналі України, які вона зможе використовувати для повернення територій, що утримуються Росією, у східних і південних регіонах України. Але Кирило Буданов, голова ГУР, попередив, що Abrams доведеться використовувати «дуже спеціально для дуже конкретних, добре продуманих операцій», інакше вони ризикують бути знищеними.
  • І президент Байден, і міністр оборони США Ллойд Остін минулого тижня прогнозували, що танки будуть відправлені протягом кількох днів. Їхнє прибуття є частиною зусиль західних союзників поставити потужну зброю на кілька місяців раніше запланованого терміну.
  • За словами президента Володимира Зеленського, Abrams вже в Україні й готуються підсилити українські бригади. «Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання», – написав він.

Контекст

Рік тому союзники чинили опір надсиланню танків західного виробництва в Україну, побоюючись, що це призведе до безпосереднього залучення НАТО до війни та подальшої ескалації напруженості у відносинах з президентом Росії Володимиром Путіним.

Проте до січня, переконавшись, що Україні потрібно більше важкої бронетехніки для протистояння російським військам, Велика Британія, Німеччина та США погодилися постачати сучасні західні танки або дозволити їх перекидання до Києва. На той момент експерти передбачали, що на підготовку достатньої кількості українських сил до використання сучасної західної зброї може знадобитися щонайменше рік.

Американські війська розпочали підготовку українських військ наприкінці весни, провівши скорочені 12-тижневі курси з експлуатації танків «Абрамс» на американських військових базах у Німеччині.

Рішення Америки надати танки Abrams відкрило можливість передачі з європейських країн кількох десятків танків Leopard німецького виробництва, ще однієї складної західної зброї, що Берлін не хотів допускати без аналогічного зобовʼязання з боку Сполучених Штатів. Навесні Велика Британія поставила щонайменше 14 своїх танків Challenger 2.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні