Військова допомога на $325 млн та спільне виробництво зброї. Підсумки переговорів Зеленського та Байдена /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Військова допомога на $325 млн та спільне виробництво зброї. Підсумки переговорів Зеленського та Байдена

2 хв читання

Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джозефом Байденом під час робочого візиту до США, повідомляє пресслужба Офісу президента. Сторони обговорили оборонну підтримку України, США оголосили про виділення $128 млн на нову допомогу у сфері безпеки, а також $197 млн на озброєння та техніку.

Ключові факти

  • «Є новий оборонний пакет: ППО, артилерія, снаряди, інженерні засоби. І довгострокова домовленість – будемо разом працювати, аби спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю», – повідомив Зеленський.
  • Він уточнив, що копродукція в оборонній сфері зі США – це історична річ. «Нова промислова база, нові робочі місця для обох наших народів. Україна зможе виробляти, зокрема, ППО», – сказав президент.
  • Він висловив сподівання на подальшу підтримку з боку США у посиленні захисту українського неба, розширенні можливостей для експорту зерна, реалізації Формули миру та проведенні Глобального саміту миру.
  • Зеленський назвав перемовини «потужними й важливими», команди обох президентів мають продовжити роботу над реалізацією досягнутих домовленостей.
  • Водночас Байден повідомив, що вже наступного тижня перші американські танки Abrams будуть доставлені в Україну, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Також він оголосив про надання другої батареї ППО Hawk із постійним постачанням додаткових батарей та інших систем щомісяця протягом зими, а також новий пакет пускових установок та перехоплювачів, які захищатимуть Україну, українські зерносховища, лікарні, школи та електростанції.
Офіс Президента України

Офіс Президента України

  • Президент України провів також зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном. Основною темою переговорів було продовження забезпечення України необхідною військовою підтримкою для протистояння російській агресії. Допомога вже сягнула $46 млрд.
  • У американському Міноборони повідомили, що новий пакет допомоги на $325 млн включає: ракети для ППО, додаткові боєприпаси для HIMARS, ЗРК Avenger, кулемети для боротьби з безпілотниками; артилерійські снаряди, протитанкові комплекси Javelin та АТ-4 та іншу зброю та боєприпаси.

Контекст

19 вересня президент США Джо Байден закликав продовжувати підтримувати Україну у війні з Росією. Під час його промови на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку був присутній президент Володимир Зеленський. «Лише Росія несе відповідальність за цю війну», – сказав американський президент, він додав, що світ повинен «протистояти цій неприкритій агресії сьогодні, щоб стримати інших потенційних агресорів завтра». 

Байден вимагає виділити для України додаткові $24 млрд. Конгрес має затвердити додаткове державне фінансування до 30 вересня. Білий дім вважає, що $13 млрд на фінансування військових витрат України, які надійшли у запиті на додаткові витрати у розмірі $40 млрд, мають вирішальне значення для підтримки військових дій проти Росії, оскільки конфлікт переходить у більш інтенсивну фазу. Але опір республіканців допомозі зростає. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні