Категорія
Новини
Дата

Податкова запустила сервіс для передзаповнення податкової декларації

1 хв читання

Державна податкова служба запустила в «Електронному кабінеті» передзаповнення податкових декларацій, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • Сервіс пропонує в декілька кроків: обравши лише період, отримати інформацію про доходи та сплачені податки; пройти анкетування (відмітивши категорію платника та вид доходу); перевірити заповнену згідно з даними ДПС декларацію, у разі необхідності додати інформацію та додатки.
  • Скористатися сервісом можуть громадяни при декларуванні доходів, фізичні особи-підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, громадяни, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадяни, які заявляють право на податкову знижку.
  • За пʼять днів роботи сервісу ним вже скористалось понад 10 000 осіб, зазначив Гетманцев.

Контекст

В Україні з 1 січня розпочалася кампанія з декларування доходів, одержаних протягом 2022 року. Так, громадяни та фізичні особи-підприємці мають до 1 травня подати декларацію про свій майновий стан. До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

У травні минулого року Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації та інструкції щодо її заповнення. Зміни почали діяти з 1 січня 2023 року. 

Запроваджено нові додатки до декларації: Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу майна; Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобовʼязання за звітний рік. Розраховується ФОПами (крім тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування) – власниками, орендарями чи іншими користувачами земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Ще одне важливе нововведення стосується тих українців, які під час війни отримували міжнародну грошову допомогу, а також скористалися правом захисту в інших країнах світу. У цьому році такі громадяни теж мають подати податкову декларацію за 2022 рік.

Такі виплати треба декларувати як іноземні доходи, але ПДФО та військовий збір сплачувати не треба. Тобто, у декларації зазначається лише сам факт отримання грошей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд