Категорія
Новини
Дата

Податкова запустила сервіс для передзаповнення податкової декларації

Державна податкова служба запустила в «Електронному кабінеті» передзаповнення податкових декларацій, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сервіс пропонує в декілька кроків: обравши лише період, отримати інформацію про доходи та сплачені податки; пройти анкетування (відмітивши категорію платника та вид доходу); перевірити заповнену згідно з даними ДПС декларацію, у разі необхідності додати інформацію та додатки.
  • Скористатися сервісом можуть громадяни при декларуванні доходів, фізичні особи-підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, громадяни, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадяни, які заявляють право на податкову знижку.
  • За пʼять днів роботи сервісу ним вже скористалось понад 10 000 осіб, зазначив Гетманцев.

Контекст

В Україні з 1 січня розпочалася кампанія з декларування доходів, одержаних протягом 2022 року. Так, громадяни та фізичні особи-підприємці мають до 1 травня подати декларацію про свій майновий стан. До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

У травні минулого року Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації та інструкції щодо її заповнення. Зміни почали діяти з 1 січня 2023 року. 

Запроваджено нові додатки до декларації: Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу майна; Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобовʼязання за звітний рік. Розраховується ФОПами (крім тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування) – власниками, орендарями чи іншими користувачами земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Ще одне важливе нововведення стосується тих українців, які під час війни отримували міжнародну грошову допомогу, а також скористалися правом захисту в інших країнах світу. У цьому році такі громадяни теж мають подати податкову декларацію за 2022 рік.

Такі виплати треба декларувати як іноземні доходи, але ПДФО та військовий збір сплачувати не треба. Тобто, у декларації зазначається лише сам факт отримання грошей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні