Категорія
Новини
Дата

Податкові перевірки. Верховна Рада ухвалила закон про «клуб білого бізнесу»

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану – так званий закон про «клуб білого бізнесу». Про це повідомив автор законопроєкту, голова профільного комітету Данило Гетманцев. 

Очікується, що добросовісні платники податків отримають низку переваг та стимулів.

Деталі

  • Документ передбачає запровадження переліку платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.
  • До переліку включатимуться компанії та ФОП, резиденти «Дія.Сіty», які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування. Йдеться, зокрема, про вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо.

Які переваги можуть отримати платники податків

  • Мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів.
  • Скорочення строків камеральної та документальної перевірок з метою бюджетного відшкодування. 
  • Скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій.
  • За платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, зокрема, із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі в режимі відеоконференції.
  • З відкритим переліком даних платників, а також критеріями можна буде ознайомитися на сайті Державної податкової служби. 

Контекст

У першому кварталі 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 345 звернень від представників бізнесу, з яких установа закрила 162 справи. Це на вісім звернень більше порівняно з четвертим кварталом 2023 року. Левова частка звернень стосувалася податкових питань.

За звітний період на адресу податкової надійшло 207 скарг. Їх кількість майже не змінилася порівняно з попереднім кварталом (206 скарг).

Рада з’ясувала, що 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, а частка надходжень від донарахувань, визначених у результаті перевірок, за останні щість років не досягала і 1%. 

Податкові перевірки ділова спільнота сприймає як фіскально-каральний інструмент держави, зазначає Рада бізнес-омбудсмена. Про це свідчить і низький рівень довіри як до центрального апарату ДПС – 19%, так і до регіональних податкових органів – 13%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні