Категорія
Новини
Дата

Помер український винахідник і провідний інженер IBM Любомир Романків, на рахунку якого 67 патентів

1 хв читання

помер український винахідник Любомир Романків /Скріншот з інтерв'ю науковго товариства The Electrochemical Society

У ніч на пʼятницю, 28 червня, у США помер український винахідник Любомир Романків Фото Скріншот з інтерв'ю науковго товариства The Electrochemical Society

У ніч на пʼятницю, 28 червня, у США помер український винахідник Любомир Романків, повідомив громадський діяч і голова Крайової пластової ради Юрій Юзич.

Романків зробив 180 наукових відкриттів, 67 із них запатентував. Співзасновник Apple Стів Возняк використовував дисководи IBM, які включали технологію магнітної головки Романківа, у перших своїх комп'ютерах.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Романків помер у віці 93 роки в США, де проживав із 1958-го. Причина смерті не повідомляється.
  • Він був директором відділу електрохімічної технології та магнетизму Дослідницького центру корпорації IBM, провідної наукової компанії в галузі комп’ютерних технологій. Також він автор та співавтор 180 наукових відкриттів та 150 наукових статей.
  • У 2012 році портрет Романківа був введений до Національної зали слави винахідників США. Він став другим українцем після Ігоря Сікорського.
  • Один із найвідоміших винаходів Романківа – тонкоплівні магнітні голівки для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп’ютерів, зокрема і компʼютерів Apple.
  • Востаннє Романків приїздив до України в 2013-му. Лікарі просили його утриматися від тривалих перельотів через проблеми з серцем, розповідав він «Радіо Свобода» в 2021-му.
  • «Я себе вважаю українцем. Ніяк інше! Я маю і канадське, і американське громадянство, але це не означає що я себе вважаю американцем», – казав Романків.

Контекст

Романків походить із Жовкви Львівської області. У 1944-му його родина втекла від радянської армії через Німеччину до Канади.

З 12 років став членом тогочасного таємного Пласту, який під нацистською окупацією діяв під легальною назвою «Виховні спільноти української молоді» (ВСУМ). Після Другої світової війни вступив до Пласту в баварському місті Берхтесгаден.

У 1957 році він отримав ступінь бакалавра в Альбертському університеті в Канаді. У 1962-му отримав ступінь доктора філософії в галузі металургії та матеріалознавства в Массачусетському технологічному інституті.

Роботу в IBM він розпочав у 1962-му і пропрацював там понад 50 років. За свої винаходи він отримав 25 нагород від IBM.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд