Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС погодили санкції щодо Ірану за участь у війні проти України

Посли країн-членів Європейського Союзу схвалили санкції для Ірану за його залучення у війну, яку розпочала Росія проти України, пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на європейського дипломата.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, рішення було затверджено буквально «за пʼятнадцять хвилин» до розмови із журналістом агентства та буде затверджено письмовою процедурою з подальшою публікацією у четвер.
  • «Санкції було схвалено щодо трьох осіб та компанії-виробника дронів», — сказав він.
  • Відповідно до документа, який є у розпорядженні агентства, під санкції потрапили: Shahed Aviation Industries — компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського БПЛА «Шахед». 
  • «Секретну серію дронів було поставлено Російській Федерації, її використовують в агресивній війні проти України. Отже, Shahed Aviation Industries відповідає за підтримку уряду Російської Федерації, винної за анексію Криму та дестабілізацію України», — йдеться у документі.
  • У списку також значаться начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хосейн Багері, командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані та Ходжатола Гореїші, який відповідає за логістику в іранському Міністерстві оборони.

Контекст

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії. 

Іран заявив у понеділок, що не надавав Росії безпілотники для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України. 

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Європейський Союз планує найближчими днями запровадити санкції проти низки фізичних та юридичних осіб з Ірану за продаж зброї Росії, пише Politico з посиланням на чотирьох європейських чиновників і дипломатів.

Наразі відомо, що Іран пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе, повідомили Reuters два високопоставлені іранські чиновники і два іранські дипломати. Озброєння надійде максимум через 10 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні