Газ у Європі знову подешевшав, усе через теплу погоду – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Газ у Європі знову подешевшав, усе через теплу погоду – Bloomberg

Getty Images

Ціни на природний газ у Європі продовжили падіння, оскільки період теплої погоди затримує початок опалювального сезону, що дає певний перепочинок економікам регіону, які перебувають на межі рецесії, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Базові фʼючерси впали на 5,2%, ціни різко знизилися в останні тижні, тому що спекотний жовтень дозволив закачати ще більше газу в сховища, що і так заповнені. 
  • Грудневі фʼючерси на голландський газ, орієнтир Європи, подешевшали на 3,1%, до €119,50 за МВт·год зранку в Амстердамі.
  • Значне постачання скрапленого природного газу та стриманий попит також допомогли компенсувати скорочення поставок із Росії. Однак ризики залишаються на горизонті, оскільки глобальні постачання, як і раніше, обмежені. Незважаючи на недавнє зниження цін, європейський газ коштує приблизно вчетверо дорожче, ніж зазвичай для цієї пори року. У той час як проблеми з поставками цієї зими слабшають, наступний рік може бути складнішим, оскільки поповнення запасів, імовірно, буде ускладнене без звичайних поставок із РФ.
  • «Альтернативні джерела палива заповнять цю прогалину, але вони коштуватимуть дорого», – зазначає головна економістка із сировинних товарів у Capital Economics Керолайн Бейн. Там очікують, що ціни на енергоносії загалом залишаться високими у 2023 році.
  • За словами синоптиків Maxar, очікується, що температура в більшості частин Європи залишиться помірною до середини цього місяця, а наступного тижня на південному сході очікується трохи прохолодніша погода. Сховища газу у регіоні заповнені майже на 95%, що забезпечує резерв на випадок похолодання. За даними Gas Infrastructure Europe, запаси найбільшого споживача газу – Німеччини – зросли до 99%.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні