Газ у Європі знову подешевшав, усе через теплу погоду – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Газ у Європі знову подешевшав, усе через теплу погоду – Bloomberg

2 хв читання

Getty Images

Ціни на природний газ у Європі продовжили падіння, оскільки період теплої погоди затримує початок опалювального сезону, що дає певний перепочинок економікам регіону, які перебувають на межі рецесії, пише Bloomberg.

Ключові факти 

  • Базові фʼючерси впали на 5,2%, ціни різко знизилися в останні тижні, тому що спекотний жовтень дозволив закачати ще більше газу в сховища, що і так заповнені. 
  • Грудневі фʼючерси на голландський газ, орієнтир Європи, подешевшали на 3,1%, до €119,50 за МВт·год зранку в Амстердамі.
  • Значне постачання скрапленого природного газу та стриманий попит також допомогли компенсувати скорочення поставок із Росії. Однак ризики залишаються на горизонті, оскільки глобальні постачання, як і раніше, обмежені. Незважаючи на недавнє зниження цін, європейський газ коштує приблизно вчетверо дорожче, ніж зазвичай для цієї пори року. У той час як проблеми з поставками цієї зими слабшають, наступний рік може бути складнішим, оскільки поповнення запасів, імовірно, буде ускладнене без звичайних поставок із РФ.
  • «Альтернативні джерела палива заповнять цю прогалину, але вони коштуватимуть дорого», – зазначає головна економістка із сировинних товарів у Capital Economics Керолайн Бейн. Там очікують, що ціни на енергоносії загалом залишаться високими у 2023 році.
  • За словами синоптиків Maxar, очікується, що температура в більшості частин Європи залишиться помірною до середини цього місяця, а наступного тижня на південному сході очікується трохи прохолодніша погода. Сховища газу у регіоні заповнені майже на 95%, що забезпечує резерв на випадок похолодання. За даними Gas Infrastructure Europe, запаси найбільшого споживача газу – Німеччини – зросли до 99%.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні