Категорія
Новини
Дата

«Газпром» скоротив видобуток на майже 19% і експорт на більш як 42% з початку року

У січні – жовтні російський «Газпром», за попередніми даними, видобув 344 млрд куб. м газу, що на 18,6% (або на 78,8 млрд куб. м) менше, ніж торік, ідеться у повідомленні компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що попит на газ компанії з газотранспортної системи на внутрішньому ринку за цей період зменшився на 5,6%, або на 11,1 млрд куб. м.
  • Експорт до країн далекого зарубіжжя становив 91,2 млрд куб. м, тобто на 42,6% (або на 67,6 млрд куб. м) менше, ніж за той самий період минулого року. 
  • Водночас зростає експорт газу компанії до Китаю газопроводом «Сила Сибіру» в рамках двостороннього довгострокового контракту між «Газпромом» і CNPC. «Постачання регулярно йдуть понад добові контрактні кількості», – кажуть у «Газпромі»

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії. Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня, після ремонту прокачування так і не поновилося. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу.

За інформацією фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), Росія заробила €158 млрд від продажу енергоносіїв. €43 млрд пішли в бюджет і допомогли фінансувати війну. Експорт викопного палива вніс до федерального бюджету Росії близько €43 млрд із початку вторгнення, допомагаючи фінансувати воєнні злочини в Україні, зазначено у звіті. Найбільшим імпортером викопного палива був ЄС (€85,1 млрд), за ним ідуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).

Російський «Газпром» зберіг стабільні доходи від продажу газу, оскільки зростання цін компенсувало рішення скоротити постачання до Європи. Компанія зараз постачає до ЄС близько 84 млн кубометрів на день через Україну та Туреччину, порівняно із середнім показником у 480 млн на день торік, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні