Категорія
Новини
Дата

Превентивні заходи й допомога фермерам. Як ЄС вирішуватиме кризу з українською агропродукцією

2 хв читання

Уряди пʼяти європейських країн, які заборонили імпорт української агропродукції, мають виробити загальноєвропейський підхід у межах принципу єдиних ринків і митного союзу. Про це повідомила на брифінгу 19 квітня речниця Єврокомісії Дана Спінант, коментуючи відповідь голови ЄК Урсули фон дер Ляєн на лист премʼєрів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Речниця ЄК повідомила про три позиції голови Єврокомісії щодо вирішення кризи. Так, окрім вже наданого пакету €56,3 млн для найбільш постраждалих фермерів цих країн, готується другий пакет фінансової підтримки у розмірі €100 млн.
  • Також Єврокомісія планує вжити превентивних заходів відповідно до чинних правил торгівлі щодо окремих категорій українського зерна. Йдеться про пшеницю, кукурудзу, соняшник і ріпак. 
  • Крім того, Брюссель розпочинає розслідування щодо інших чутливих продуктів, додала Спінант.
  • Вона повідомила, що виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс обговорить у середу, 19 квітня, ці напрями дій і пропозиції з міністрами відповідних пʼяти держав-членів, а також із колегами з України.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

16 квітня Угорщина слідом за Польщею запровадила тимчасову заборону на ввезення зерна з України. За словами міністра сільського господарства країни Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур. Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Єврокомісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

17 квітня Словаччина запровадила заборону на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів із України, проте зберегла їх транзит своєю територією. 

18 квітня Соціал-демократична партія Румунії заявила, що звернеться до уряду з проханням тимчасово заборонити імпорт української сільгосппродукції, пише Digi24. Партія вважає, що Румунія має продовжувати підтримувати Україну, полегшуючи транзит до інших країн. 

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

18 квітня Україна та Польща домовилися про відновлення транзиту української агропродукції. Транзит запрацює вночі з 20 на 21 квітня.

19 квітня уряд Болгарії прийняв рішення запровадити тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Заборона діятиме з 24 квітня до 30 червня.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні