Категорія
Новини
Дата

Прибуток – на допомогу ЗСУ. Арахамія розповів, як працюватиме бізнес з колишніми російськими активами

Український власник зможе першим викупити конфісковану державою російську частку, у держави немає мети забрати бізнес. Про це в інтервʼю Forbes сказав очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Наша нова концепція виглядає так. Умовно, український власник має 30% акцій, а російський – 70%. Частина російських акцій конфіскується, але український власник залишається керувати активом», – пояснив Арахамія. 
  • За його словами, за процесом спостерігатиме представник від держави і контролюватиме, щоб російську частку не вивели, а частку прибутку, який отримували росіяни, відправляли на ЗСУ.
  • «Потім цей актив буде виставлено на продаж, український власник може першим викупити російську частку. Якщо він не матиме такого бажання, то вона виставляється на ринок», – наголосив Арахамія.
  • Він зазначив, що концептуально це виглядає так, але прописаного закону ще немає. «Ми не маємо мети забрати бізнес в українських підприємців, ми хочемо, щоб вони його розвивали. А прибуток від російських активів ми хочемо відправити на допомогу ЗСУ. В мене навіть є ідея, щоб це був окремий рахунок і всі бачили, скільки активів заарештували і скільки російські активи принесли нашій армії», – сказав народний депутат.

Контекст

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейши до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука; частка у 26 облгазах ($200 млн), які належали компанії, повʼязаній з Дмитром Фірташем; російська частина корпоративних прав ТРЦ Ocean Plaza ($80 млн); актив «Росатома» «Енергомашспецсталь» ($80 млн); мережа АЗС Tatneft ($40 млн); майно екснардепа Дмитра Святаша ($15 млн); Форвард Банк російського бізнесмена Рустама Таріко ($11 млн). Загальна оцінка у $1,5 млрд не включає дрібних активів, вони істотно не змінюють загальну вартість.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні