Категорія
Картина дня
Дата

Прийшли по мільярд, а отримали три машини документів. Про що сперечаються податкова та «Сінево»

Податкова нарахувала «Сінево» додаткових податків на 1,08 млрд грн. У компанії називають таке рішення помстою і збираються оскаржувати це у суді. В українській практиці великі штрафи не рідкість, але цей – один із найбільших за останні роки. У чому суть претензій до мережі медлабораторій «Сінево»

Прийшли по мільярд, а отримали три машини документів. Про що сперечаються податкова та «Сінево» /з особистого архіву

з особистого архіву

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Державна податкова служба провела у вересні – жовтні 2021 року планову перевірку в компанії «Сінево», за результатами якої донарахувала 1,08 млрд грн податків. Причина – відсутність документів про витрати компанії протягом останніх трьох років. У «Сінево» цю інформацію спростовують і вже подали оскарження до податкової. «Мʼяч на їхньому боці, ми чекаємо на відповідь від податкової до кінця року», – каже комерційний директор компанії Микола Скавронський.

Голова податкової служби Михайло Титарчук сказав Forbes, що взяв ситуацію під особистий контроль і після розгляду документів, наданих компанією, призначить додаткову перевірку.

«Сінево»

Мережа медичних лабораторій «Сінево» працює в Україні з 2007 року. Компанія має понад 330 відділень у 140 містах України. За даними бази «СПАРК-Інтерфакс», виторг «Сінево» у 2020 році – 1,8 млрд грн, збиток – 755 000 грн.

«Сінево» входить до європейського медичного холдингу Medicover, який працює в 11 країнах.

Наразі обмежень у роботі «Сінево» немає. Але претензія фіскалів додала роботи бек-офісу компанії: щоб подати перше оскарження до податкової, фінансовому відділу потрібно було заново відсканувати документи про витрати компанії за останні три роки. «Ми привезли до податкової три автомобілі з документами», – каже Скавронський.

Штраф на мільярд

Український бізнес часто стикається з податковими перевірками – у 2021 році податківці планували перевірити близько 4700 компаній. Але штрафи у мільярд – рідкість. «Сума донарахування (для «Сінево») – у десятці найбільших за останній час», – каже голова практики податкового та митного права Integrites Вікторія Фоменко.

Такий штраф – це 50% річного обороту компанії, кажуть у «Сінево». Якщо податкову не задовольнять докази, надані компанією, то сума може зрости. У цьому випадку виставляється податкове повідомлення з точною сумою донарахувань та штрафами, пояснює Фоменко.

Прийшли по мільярд, а отримали три машини документів. Про що сперечаються податкова та «Сінево» /Фото 1

Леонід Лукашенко

У компанії кілька варіантів подальших дій – повторно оскаржувати рішення у податковій або йти до суду. «Сінево» вже має досвід вирішення подібних справ у судах. У 2015 році в результаті планової перевірки податкова вимагала від «Сінево» сплатити додатковий податок у розмірі 20 млн грн. Тоді компанія після двох років судових розглядів виграла справу. «Можливо, нинішнє рішення податкової – це помста за те, що ми тоді перемогли», – говорить Скавронський.

Згідно з українським законодавством, розмір штрафу понад 3,4 млн грн передбачає і кримінальне покарання, а це вже повноваження нещодавно створеного Бюро економічної безпеки (БЕБ), говорить радник юридичної фірми Eterna Law Крістіна Шаповалова. «Не виключено, що справа «Сінево» може стати першою в історії БЕБ», – каже вона.

Цього разу судовий процес не буде швидким, остаточне рішення у справі зʼявиться не раніше 2023 року, прогнозує керуючий партнер Juscutum Артем Афян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні