Категорія
Новини
Дата

У Франції перевіряють ріелторів Ривʼєри на дотримання санкції проти російських бізнесменів

У Франції проводять розслідування щодо агентів з нерухомості на Французькій Ривʼєрі, щоб перевірити, чи правильно вони дотримуються санкцій, спрямованих проти деяких їхніх багатих російських клієнтів, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Управління боротьби з шахрайством міністерства економіки Франції заявило у четвер, що воно провело у вересні «операцію цільових розслідувань» щодо агентств нерухомості в Приморських Альпах – французькому департаменті, який включає ексклюзивний півострів Сен-Жан-Кап-Ферра та Антіб з «Бухтою мільярдерів».
  • У бюро боротьби з шахрайством кажуть, що «60% перевірених ними агентств або не знали про свої зобовʼязання щодо санкцій, або не виконували їх». Серед порушень було зазначено, що деякі агенти нерухомості не змогли перевірити, чи були імена їхніх клієнтів у реєстрі заморожування активів країни, чи не діяли для введення санкцій.
  • Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що участь ріелторів у реалізації санкцій є ключем до успіху заходів щодо заморожування активів.
  • «Це обовʼязкова умова для припинення фінансування незаконної діяльності, зокрема, в контексті конфлікту в Україні», – йдеться у заяві.
  • Служба боротьби з шахрайством додала, що наразі вона надсилає звіти до казначейства Франції та органу боротьби з відмиванням грошей Tracfin, щоб попередити їх про підозри в ухиленні від санкцій, з якими зіткнулися її посадові особи під час перевірок. 
  • За останні десятиліття росіяни, які перебувають під санкціями, викупили частину найексклюзивнішої нерухомості на Французькій Ривʼєрі. Зокрема, Роман Абрамович купив Château de la Croë на мисі Антіб на початку 2000-х. У Сен-Жан-Кап-Ферра мільярдер Олександр Пономаренко придбав віллу La Chabanne з видом на Середземне море.

Контекст

Європейський Союз та Велика Британія додали російського мільярдера Сулецмана Керімова у свої списки санкцій після вторгнення в Україну. Сімʼя Керімових до початку цього року мала контрольний пакет акцій ПАТ «Полюс», найбільшої російської золотодобувної компанії. У травні Верховний суд Республіки Фіджі дозволив США заарештувати яхту Amadea, яка, ймовірно, належить Керімову. Влітку Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США заблокувало траст вартістю понад $1 млрд, пов’язаний із Керімовим.

Наприкінці листопада 2022 року Сулейман Керімов, 56, і його родина зіткнуться з новим розслідуванням у Франції, де нова група прокурорів вивчає, як його донька стала власником кількох розкішних вілл на Ривʼєрі і хто є кінцевим бенефіціаром. Підрозділ прокуратури Парижа, який відповідає за боротьбу з організованою злочинністю (Junalco), веде розслідування фінансових потоків, які дозволили 32-річній Гульнарі Керімовій придбати компанії, які володіють чотирма віллами в «Бухті мільярдерів» на мисі Антіб. 

Хоча Керімов знаходиться в списку санкцій ЄС, чотири вілли не значаться в списку замороженої нерухомості Франції. Керімов, чиї статки, згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, становлять $10,9 млрд, перебуває під санкціями США з 2018 року.

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. За попередніми даними, ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні