Категорія
Новини
Дата

Ціна продажу ТРЦ Ocean Plaza стартуватиме з 1,65 млрд грн – Фонд держмайна

Аукціонна комісія встановила стартову ціну державної частки розміром 66,65% у статутному капіталі ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» – ТРЦ Ocean Plaza – на рівні 1 651 633 236 грн. 12 квітня у Фонді держмайна відбулося перше засідання аукціонної комісії, йдеться у пресрелізі ФДМУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Державна частка в статутному капіталі ТОВ буде виставлена на електронний аукціон з умовами через систему Прозорро. 
  • Оскільки частка є об’єктом великої приватизації, стартова ціна та умови її продажу мають бути затверджені Кабінетом Міністрів. Наразі Фонд держмайна має підготувати та внести на розгляд уряду узгоджений проєкт рішення.
  • Дата проведення аукціону з продажу частки в ТРЦ Ocean Plaza буде визначена одразу після рішення уряду, пояснили в ФДМУ.
  • Водночас, разом із активом у вигляді ТРЦ держава отримала і його борги. Балансова вартість Ocean Plaza становить 2 млрд грн, розмір боргів – 6,7 млрд грн. Частки держави в активі та пасиві оцінюються 1,3 млрд грн та 4,5 млрд грн відповідно.
  • «Інформація про цей борг буде в кабінеті віртуальних даних і в інформаційному повідомленні при оголошенні аукціону, тобто інвестори знатимуть про це», – розповіли Forbes у пресслужбі ФДМУ.

Контекст

ТРЦ Ocean Plaza, відкритий у 2012 році, площею 165 000 кв. м, до повномасштабної війни належав кільком співвласникам. Станом на початок великої війни контрольним пакетом акцій – 66,65% – володів російський олігарх Аркадій Ротенберг. Решта – 33,35% акцій ТРЦ – належала засновнику компанії UFuture Василю Хмельницькому. Однак у вересні 2023-го він продав свою частку власнику інвесткомпанії Q Partners Андрію Іванову.

З першого дня повномасштабної війни ТРЦ був зачинений, будівля і рахунки були арештовані. Лише у серпні 2022-го Печерський районний суд Києва скасував арешт на будівлю і розморозив рахунки, а у жовтні ТРЦ знову відкрив свої двері для відвідувачів.

У березні 2023 року Вищий антикорупційний суд України ухвалив націоналізацію Ocean Plaza як форму конфіскації українських активів російських олігархів Аркадія та Ігоря Ротенбергів. Частка у розмірі 66,65% акцій ТРЦ перейшла у власність держави. За даними СБУ, їх вартість – $300 млн. У лютому 2024-го Фонд державного майна України почав процедуру приватизації цієї частки. Попереду – аукціон Prozorro та новий, приватний власник ТРЦ.

Детальніше про ТРЦ Ocean Plaza, його характеристики та історію з націоналізацією можна прочитати тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні