ТРЦ Ocean Plaza виставлять на аукціон /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Вихід на аукціон ТРЦ Ocean Plaza можливий не раніше другої половини 2024 року – голова Фонду держмайна

ТРЦ Ocean Plaza виставлять на аукціон не раніше другого кварталу 2024 року Фото Shutterstock

Фонд держмайна проводить інвентаризацію ТРЦ Ocean Plaza, зокрема фінансових зобовʼязань. Це ще один крок до продажу ТРЦ, але вихід на аукціон можливий не раніше другого півріччя 2024-го. Про це у коментарі Forbes розповів голова ФДМУ України Віталій Коваль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для того щоб розпочати аукціонні процедури, Фонд держмайна разом із Мінʼюстом повернули попередню редакцію статуту ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», що керує коштами державної частки ТРЦ Ocean Plaza (66,65%). 
  • «Це розблокувало можливість призначення нового менеджменту. Адже за попереднім статутом неможливо було переобрати дирекцію, створити наглядову раду та змінити керуючу компанію, яка мала російський слід», – сказав Коваль.
  • Наразі в керуючій ТРЦ Ocean Plaza компанії триває процес відбору нового менеджменту, а також інвентаризація, зокрема фінансових зобовʼязань, зазначив голова ФДМ.
  • За словами Коваля, вихід на аукціон ТРЦ Ocean Plaza можливий не раніше другого півріччя 2024-го.

Контекст

20 березня колегія суддів ВАКС задовольнила адміністративний позов Мінʼюсту до російського олігарха Аркадія Ротенберга. Його називають близьким другом Путіна і саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Суд вирішив стягнути в дохід держави частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», право на яку зареєстроване компаніями «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited).

Також стягнуто частку в розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza), право на яку зареєстроване за ТОВ «Авангард-Віларті».

У червні Кабмін передав частку Ротенберга в Ocean Plaza Фонду держмайна і доручив приватизувати цей актив. Отримані кошти планують спрямувати до фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії.

У жовтні колишній в.о. голови Фонду держмайна Олександр Федоришин розповів Forbes, що держава не може змінити органи управління ТРЦ Ocean Plaza без згоди ТОВ «ІС «Либідь». «Статут цього товариства виписаний так, що без них це рішення ухвалити не можемо», – говорив Федоришин.

Також держава не мала доступу до коштів, які заробляє ТРЦ Ocean Plaza. «Всі кошти від оренди йдуть на ТОВ «ІС «Либідь» і там мають акумулюватися», – розповідав колишній в.о. голови ФДМУ. Свої дивіденди держава мала б отримати в кінці фінансового року, але за умови чистого прибутку Ocean Plaza.

Балансова вартість державних 66,65% ТРЦ Ocean Plaza – 1,3 млрд грн. Раніше у Фонді держмайна зазначали, що на аукціоні обʼєкт буде запропоновано саме за такою вартістю.

Після того, як колегія при Мінʼюсті 24 листопада скасувала статут ТОВ «ІС «Либідь», прийнятий у 2022 році, міноритарний власник ТРЦ назвав це рішення незаконним. «Цей статут встановлював баланс інтересів співвласників і передбачав захист міноритарного власника – компанії Q Partners Андрія Іванова – від дій або зловживань мажоритарного власника – держави», – заявили в ТОВ «Ланіта Інвест». Компанія пообіцяла «тривалі судові процеси». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні