Продажі ліків в Україні у 2023 році зросли на чверть, експорт збільшився на 17% – «Дарниця» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Продажі ліків в Україні у 2023 році зросли на чверть, експорт збільшився на 17% – «Дарниця»

Getty Images

У 2023 році показники продажів фармацевтичної продукції, а також імпорту та експорту зросли, повідомляє фармацевтична компанія «Дарниця». Продажі ліків в Україні зросли на 25%, більшість проданих ліків – українського виробництва, якщо рахувати в упаковках, а якщо в грошах, то імпортні.

Ключові факти

Загалом на ринку України сім з 10 найбільших фармацевтичних компаній – українські, повідомляє пресслужба «Дарниці».

  • У минулому році кількість аптек зросла на 5% порівняно з 2022 роком. Лише в двох областях, Черкаській та Кіровоградській, аптек у 2023-му поменшало. Через повномасштабну війну в Україні закрились понад 4000 аптек.
  • Минулого року українці найбільше купили протизапальних та протиревматичних засобів – на 9,4 млрд грн. Але найбільше зросли продажі засобів проти хвороб порожнини носа – майже на 38%.
  • Експорт ліків зріс на 17% порівняно з 2022 роком. Головні покупці українських ліків – Узбекистан, Литва, Казахстан, Грузія та Молдова.
  • Щодо імпорту ліків в Україну, то минулого року він збільшився на 13% порівняно з 2022-м. Найбільшим експортером стала Німеччина, на другому місці – Індія, а на третьому – Франція.

Контекст

Фармкомпанія «Дарниця» заснована в 1930 році. Стратегічні напрямки розвитку портфеля – кардіологія, неврологія, розв’язання проблем болю. У січні 2022 року Forbes оцінив вартість «Дарниці» у $400 млн. У березні 2022-го її виробництво скоротилось на 40%, але вже у квітні вона вийшла на довоєнні обʼєми. Навіть довелось розконсервувати окремі виробничі лінії, тому що запит на ампули зріс, заявляли в компанії.

Компанія випускає ліки близько 200 брендів у 15 різних формах – у вигляді таблеток, розчинів, крапель, порошків тощо. Основний конкурент, «Фармак» Філі Жебровської, завершив передвоєнний рік, контролюючи 5,89% роздрібного ринку медичних препаратів, у «Дарниці» було 3,84%, за даними дослідницької компанії Proxima Research. У третьому кварталі 2023 року розрив значно зменшився. «Фармак» завершив його з часткою 5,25%, «Дарниця» – 5,21%.

Продажі ліків у першому півріччі 2023-го порівняно з тим самим періодом минулого зросли на 23% у грошовому вираженні. У «Дарниці» зазначали, що з березня 2023 року продажі щомісяця зростають майже на чверть відносно показників 2022-го. За результатами першого півріччя 2023 року, 63,4% ліків на ринку – українського виробництва. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні