Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки інфраструктури через війну досягли $114,5 млрд – проєкт «Росія заплатить»

Загальна сума прямих збитків інфраструктури України через військову агресію РФ досягла $114,5 млрд, свідчать дані проєкту «Росія заплатить». У порівнянні з останніми обрахунками збитки зросли на $1 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З початку війни пошкоджено та зруйновано 412 промислових підприємств, в тому числі з урахуванням великих та середніх обʼєктів у східних та південних областях України. Сума збитків, завданих підприємствам та промисловості, складає $9,7 млрд. 
  • Продовжує зростати також кількість зруйнованих або пошкоджених об’єктів, які надають соціальні послуги. Таких вже 141. Водночас у поточному релізі сума збитків та потреби у відновлення цих обʼєктів була відкоригована в бік зменшення через уточнення загальної площі пошкоджених та постраждалих будівель. 
  • Найбільша частина в загальній сумі збитків належить житловому фонду та інфраструктурі – 72%. Сумарно збитки цих двох сфер експертами проєкту оцінюються у $82,9 млрд. 
  • Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15 300 багатоповерхівок, 115 900 приватних будинків, 44 соціальні центри, 1 118 закладів середньої освіти, 1991 магазин, 593 аптеки, 188 100 приватних автомобілів, 9500 автобусів, 492 трамваї та тролейбуси, 978 медзакладів, 511 адмінбудівель.
  • Загальні непрямі втрати зросли на $700 млн і складають $130,4 млрд. Найбільша частка непрямих втрат внаслідок повномасштабної війни, яку розпочала Росія, сфері промисловості та українським підприємствам – $30,3 млрд.
  • Мінімальні потреби у відновленні галузей зросли на $800 млн і сягають вже $197,8 млрд. Найбільші потреби у відновленні необхідні для житлового фонду – $75,3 млрд, інфраструктури – $51,1 млрд та підприємств і промисловості – $19,7 млрд.
Прямі збитки інфраструктури через війну досягли $114,5 млрд – проєкт «Росія заплатить» /Фото 1

Прямі збитки інфраструктури через війну досягли $114,5 млрд

Контекст

9 вересня у Брюсселі Світовий банк оприлюднить свою оцінку збитків, які Україна понесла за перші місяці війни з Росією. 

Незважаючи на те, що про український варіант «плану Маршалла» досі багато говорили і в Україні, і за кордоном, саме брюссельска подія має сформувати основу для більш конкретних рішень, ніж було раніше. На ній потенційні донори побачать першу міжнародно визнану суму потреб України. Досі масштаб збитків фігурував у пресі лише зі слів української сторони.

Оцінка Світового банку містить скромніші суми, ніж ті, що два місяці тому під час Ukraine Recovery Conference у Лугано називав український уряд. Якщо урядовий план відновлення розрахований на $750 млрд на 10 років, то Світовий банк пропонуватиме поки орієнтуватися не більш ніж на $350 млрд загальних збитків.

У таку суму СБ оцінює обсяги потенційної відбудови за принципом «відновлюємо, але краще, ніж було», розповів Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. Поточні потреби відновлення на наступні 36 місяців банк оцінює у $105 млрд, додає він. З цієї суми український уряд визначив найбільш критичними $17 млрд кінця 2023 року, каже Качур.

Після Брюсселя восени уряд очікує на кілька міжнародних зустрічей у США та Німеччині. Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні