Категорія
Новини
Дата

Путін використовуватиме «зернову угоду» як важіль впливу на саміті G20 – Reuters

Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, скористається можливим продовженням угоди щодо експорту зерна, щоб отримати важелі впливу та домінувати на саміті G20 наступного місяця в Індонезії, пише Reuters із посиланням на європейського дипломата.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Напередодні закінчення терміну дії зернової угоди 19 листопада, яка відкриває чорноморські порти для експорту зерна, російські офіційні особи неодноразово заявляли, що з ним існують серйозні проблеми.
  • Європейський дипломат на умовах анонімності повідомив, що Путін візьме участь у саміті G20 на курортному острові Балі, який розпочнеться 15 листопада.
  • У Кремлі ще не підтвердили, що Путін візьме участь. Путін заявив 14 жовтня, що ще не ухвалив остаточного рішення про те, поїде він чи ні.
  • Якщо він це зробить, це буде перший великий глобальний саміт, який глава Кремля відвідав разом із впливовими західними лідерами, включно із президентом США Джо Байденом, від початку війни 24 лютого.
  • «Угода по зерну буде центральною темою цього саміту G20, і всі намагатимуться переконати Путіна продовжити її», – сказав європейський дипломат.
  • Зернова угода, укладена за посередництва ООН, має вирішальне значення для продовольчих ринків: вона дає змогу експортувати зерно з України, одного з найбільших у світі експортерів зерна, яке було зупинено російським вторгненням.
  • За словами дипломата, лідери G20 підштовхуватимуть Путіна до продовження угоди. Зрештою, сказав дипломат, Росія дозволить продовжити угоду на чотири місяці або навіть на більш тривалий термін.

Контекст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – другого за величиною експортера зерна у світі – закрило порти країни на Чорному морі, залишивши величезну кількість продовольства на мілині та спровокувавши побоювання щодо глобальної кризи голоду.

У відповідь ЄС відкрив залізничні, автомобільні та річкові торгові шляхи до блоку для обробки зерна, переважно для реекспорту з портів ЄС. 

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів». На 5 вересня у межах зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода щодо вивезення зерна з України виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» в листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море. Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса», яким аміак – ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив – проходить з Росії до українського узбережжя Чорного моря, повідомляють три джерела, близькі до перемовин.

Росія звернулась в ООН щодо угоди про експорт зерна з Чорного моря і готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця, повідомив постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов. Відомо, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш та високопосадовці ООН ведуть переговори з Росією про продовження й розширення угоди від 22 липня, яка відновлює експорт українського зерна з портів Чорного моря. Термін дії договору може закінчитися наступного місяця, якщо згоди не буде досягнуто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні