Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС погодила кредит Україні на €35 млрд, який погашатимуть за рахунок прибутків від заморожених активів РФ

1 хв читання

Рада Європейського Союзу 9 жовтня погодила пакет макрофінансової допомоги Україні на €35 млрд. Йдеться про європейську частку кредиту на $50 млрд від G7, яку погашатимуть за рахунок прибутків від заморожених суверенних активів РФ, повідомляється у пресрелізі Ради ЄС.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Рада ЄС погодила механізм кредитної співпраці, що допоможе Україні виплачувати позику обсягом до €45 млрд ($50 млрд) від Євросоюзу та G7.
  • Кошти будуть доступні України вже цьогоріч, а кредит буде виплачуватися протягом максимум 45 років, йдеться в повідомленні.
  • Для того щоб Україна якнайшвидше почала отримувати фінансову допомогу, країни-члени ЄС погодилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без змін, Рада так само ухвалить текст без поправок.
  • Рада ЄС має затвердити рішення за письмовою процедурою після того, як Європарламент ухвалить текст у першому читанні. Рішення набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС. 

Контекст

14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів. США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали від ЄС гарантій того, що російські активи, більшість яких перебувають у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Проте премʼєр Угорщини Віктор Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження.

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до €35 млрд на 2024–2025 роки. 

США пообіцяли внести $20 млрд у пакет допомоги Україні, якщо ЄС скоригує свій режим санкцій проти РФ. Проте, навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій, США все одно зроблять свій внесок, але на меншу суму.

Напередодні Угорщина заявила, що продовжить блокувати виділення кредиту Україні до президентських виборів у США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд