Категорія
Новини
Дата

Дипломати ЄС розглянуть план обходу вето Угорщини на €6,5 млрд допомоги для України – Bloomberg

1 хв читання

Угорщина продовжує блокувати €6,5 млрд з Європейського фонду миру, які передбачені для військової допомоги Україні. Чиновники ЄС пропонують дозволити державам-членам робити добровільні внески. Про це пише Bloomberg із посиланням на співрозмовників, знайомих із ходом переговорів.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Дипломатична служба ЄС та Служба зовнішніх справ розглядає можливість дозволити державам-членам робити добровільні внески до Європейського фонду миру. У такому випадку надходження коштів ґрунтувалося б на добровільній згоді, а не на одностайній підтримці усіх країн-членів ЄС, зазначили співрозмовники агентства.
  • Посли ЄС на засіданні 8 жовтня планують узгодити деталі цього плану. Чи вдасться його погодити, поки що не відомо, оскільки це може потребувати одностайності усіх представників країн-членів блоку.

Контекст

З 2022 року ЄС надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру. З нього, зокрема, компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю.

Україна отримує допомогу траншами, але вони можуть бути заблоковані окремими державами-членами ЄС. Угорщина відмовляється схвалювати поповнення фонду на €500 млн та запустити спецфонд для України у межах Європейського фонду миру.

У квітні цього року голова МЗС Петер Сіярто заявляв, що Угорщина блокуватиме €6,5 млрд з Європейського фонду миру для України, доки в «цій країні не припиниться дискримінація угорських комерційних компаній». А вже у липні він повідомив, що Будапешт блокуватиме виплату Україні €6,5 млрд, доки Київ не дозволить російському «Лукойлу» транзит нафти трубопроводом «Дружба» до Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд