Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні прискорилася до 23,8% – Держстат

У серпні інфляція в Україні прискорилася до 23,8% в річному вираженні. У порівнянні з липнем інфляція становила 1,1%, а з початку року – 19,5%, йдеться в даних Держстату.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Найбільше (на 15,4%) подорожчали яйця. На 6,4–2,5% зросли ціни на цукор, сало, свинину, фрукти, рис, рибу та продукти з риби, мʼясо птиці, безалкогольні напої.  
  • Водночас на 13,9% подешевшали овочі, на 0,3% – яловичина та соняшникова олія.   
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, одяг і взуття подешевшали на 2,0%. 
  • Зростання цін на предмети домашнього вжитку, побутової техніки на 5,0% відбулося в основному через підвищення цін на плити на 9,4%, холодильники – на 9,1%, обігрівачі, кондиціонери повітря – на 8,1%, пральні машини – на 7,4%, пилососи – на 7,3%.  
  • Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання автомобілів на 8,9%, проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті – на 1,2%.  
  • Водночас паливо та мастила подешевшали на 3,9% .

Контекст

8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. Інфляція у серпні становила 23%, і ціни зростають повільніше за очікування, констатує регулятор.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%.

Корекція офіційного курсу та додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль і тенденція триватиме до кінця 2022 року. Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і продовольство, повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні