Категорія
Новини
Дата

Росія порушила Статут ООН і погрожує Європі ядерною зброєю – Байден

Президент США Джо Байден під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту організації та наголосив, що країна продовжить підтримувати Україну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Байдена, за останній рік весь світ стикнувся із низкою випробувань: повені, коронавірус, інфляція та війна.
  • «Війна, яку вибрала одна людина, постійний представник Ради Безпеки ООН втогнувся у сусідню країну, Росія безсоромно порушила основи Статуту ООН, попри чітку заборону завоювання сусідньої країни», – сказав він.
  • Байден нагадав, що президент Росії Володимир Путін сьогодні «знову погрожував Європі ядерною зброєю, тепер Росія набирає ще більше солдатів, намагається організувати фейковий референдум, порушуючи Статут ООН». «Росія начебто була під загрозою, але ніхто не погрожував Росії. Й ніхто, окрім Росії, не шукав цього конфлікту», – додав президент США.
  • Він наголосив, що мета вторгнення в Україну – знищити український народ, США засуджують цю війну і надали Україні безпекову допомогу на більш як $25 млрд.
  • «Ми засудили війну. США надали безпрецедентну підтримку з безпеки та економічної допомоги Україні – понад $25 млрд на сьогодні. Наші союзники, партнери у світі також допомагають. Понад 40 країн, присутніх тут, внесли мільярди доларів своїх грошей на допомогу Україні», – сказав Байден.
  • Президент США наголосив, що «Україна має ті ж самі права, як кожна суверенна країна. Ми будемо солідарні з Україною, підтримувати Україну проти агресії Росії. Крапка».
  • Байден додав, що війна має закінчитися на справедливих умовах.
  • У своєму виступі він повідомив, що підтримує розширення кількості постійних та непостійних членів Ради Безпеки.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

24 серпня адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому. Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Bloomberg повідомляє, що до допомоги Україні вже непомітно додали найточніший артилерійський снаряд Excalibur. Пентагон уже відправив Україні снаряд із GPS-наведенням, згідно з бюджетними документами, які підтверджують раніше неоголошену військову допомогу.

На початку вересня Байден схвалив черговий транш військової допомоги США Україні у розмірі до $675 млн. Пакет передбачає більше GMLRS, гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети, броньовані машини швидкої допомоги, протитанкові комплекси, стрілецьку зброю та багато іншого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні