Категорія
Новини
Дата

Росія суттєво збільшує продаж валюти, щоб компенсувати падіння доходів від нафти

Росія майже потроїть суму іноземної валюти, яку вона планує продати до початку березня, доходи від енергоносіїв виявилися набагато нижчими від цільового показника, встановленого в бюджеті, пише Bloomberg. Щодня до 6 березня Росія продаватиме іноземну валюту на суму, еквівалентну 8,9 млрд руб.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністерство фінансів РФ заявило у пʼятницю, що продасть 160,2 млрд руб. ($2,3 млрд) у період з 7 лютого по 6 березня в рамках бюджетного механізму, спрямованого на захист економіки від злетів та падінь цін на нафту.
  • Оскільки більшість її міжнародних резервів заморожена через санкції США та Європи, юань залишається основним активом, який Росія все ще може використовувати для продажу коштів зі свого фонду добробуту для покриття витрат. 
  • Станом на грудень російський уряд повідомив, що його резерви в китайській валюті становили 310 млрд юанів ($46 млрд).
  • Ключова експортна нафта з Росії торгується з великими знижками після обмеження цін, запровадженого «Великою сімкою» у звʼязку із вторгненням в Україну. За даними Мінфіну РФ, щодня до 6 березня Росія продаватиме іноземну валюту на суму, еквівалентну 8,9 млрд руб.

Контекст

З 13 січня Росія відновила валютні інтервенції шляхом продажу юаней, підкресливши зростаюче значення китайської валюти в зусиллях Москви щодо забезпечення економічної стабільності в умовах західних санкцій. Рішення ухвалили на тлі зниження доходів від нафти та газу. Планувалося продати 54,5 млрд рублів ($798 млн) в іноземній валюті. У Росії, де після розпаду Радянського Союзу в 1991 панував долар США, китайський юань став основним гравцем після введення західних санкцій.

Після лютневого вторгнення близько половини валютних резервів РФ у розмірі $640 млрд було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Це також підкреслює, що зусилля щодо диверсифікації цих заощаджень за рахунок доларів та євро для зниження ризику конфіскації мали лише обмежений ефект. Чиновники заговорили про купівлю «дружніх» валют, щоб уповільнити зростання рубля в червні.

У вересні 2022 року стало відомо, що Росія розглядає план купівлі $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій.

У жовтні журналісти повідомили, що Росія зберігає свій експортний прибуток у небанківській організації та конвертує його в юані.

Дефіцит федерального бюджету Росії збільшився до рекордного рівня в грудні через падіння доходів на тлі обмежень на експорт нафти та зростання витрат на вторгнення в Україну. Дефіцит досяг рекордних 3,9 трлн рублів ($56 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні