Категорія
Новини
Дата

Росіяни вночі атакували Одеську область дронами-камікадзе, спалахнув військовий обʼєкт 

Російська армія атакувала Одеську область дронами-камікадзе сьогодні вночі. Один дрон вдалось знищити, два влучили в обʼєкт військової інфраструктури, повідомляє оперативне командування «Південь».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, внаслідок влучення сталась масштабна пожежа і детонація боєприпасів. Тож, було організовано евакуацію цивільного населення.
  • За попередньою інформацією, постраждалих немає.
  • Боротьба з вогнем та рятувальна операція триває.

Контекст

Про відправку Іраном до Росії партії безпілотних літальних апаратів раніше повідомили газета Washington Post та телеканал CNN. За їхніми даними, безпілотники «Мохаджер-6», «Шахед-129» та «Шахед-191» були відправлені до Росії 19 серпня. Джерела, близькі до розвідки США, повідомили, що російські військові залишилися незадоволеними першими тестами іранських БПЛА, оскільки зіткнулися з численними збоями у роботі. Проте, за даними WP, Москва має намір закупити в Тегерана сотні таких безпілотників.

Хоча безпілотна програма Ірану й розвивається з кінця 1980-х років, країна перебуває під санкціями, і багато дронів, як вважають експерти, були значною мірою скопійовані з іноземних апаратів.

За даними Центру дослідження військових безпілотників американського Бард-коледжу, на 2019 рік в Ірані було 179 дронів першого, другого та третього класів.

На початку вересня мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії, йдеться у повідомленні відомства. У Вашингтоні вважають, що РФ планує використовувати вказані безпілотники у війні проти України.

23 вересня окупанти атакували Одесу дронами-камікадзе з боку моря. Два дрони-камікадзе зруйнували адмінбудівлю в припортовій зоні, з пожежею борються рятувальні служби. Загинула одна цивільна людина, йдеться в повідомленні. Один дрон-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва було збито над морем силами протиповітряної оборони.

Президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти використання російськими військами озброєння іранського виробництва.

МЗС вказало, що постачання зброї Росії для війни проти України є «недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану». Тому Україна вирішила позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні