Категорія
Новини
Дата

Російська нафта знову торгується вище стелі «Великої сімки». США відстежують зростання цін

Нафта марки Urals коштує близько $75 за барель, що на $15 вище за граничний рівень, встановлений «Великою сімкою», пише Bloomberg. Рішення мало позбавити Москву доходів для війни в Україні, проте ціна свідчить про серйозне недотримання цього заходу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Argus Media, флагманський сорт нафти коштує близько $75 за барель на виході з портів Балтійського і Чорного морів. За словами високопоставленого представника казначейства США, американські офіційні особи відстежують зростання цін, яке вони пояснюють ширшою геополітичною динамікою.
  • Обмеження вимагає, щоб будь-яка західна компанія, яка займається транспортуванням російської нафти, отримала так зване свідоцтво – документ, який підтверджує, що вартість вантажу становить $60 за барель чи менше. В іншому випадку їм не дозволяється надавати свої послуги. Те, що ціни настільки перевищують стелю, створює дисонанс.
  • Американський чиновник заявив, що обмеження, як і раніше, дає очікуваний ефект, зменшуючи суму грошей, яку Кремль отримує від продажу нафти, змушуючи продавати сировину під обмеженням або через західні сервіси, або через тіньовий флот. 
  • США планують продовжувати застосовувати обмеження, вводячи санкції щодо суден, які працюють у тіньовому флоті, але не робитимуть цього у відповідь на будь-які конкретні рухи ринку, сказав чиновник.

Контекст

Захід ввів безліч санкцій проти Росії після того, як вона вторглася в Україну в лютому 2022 року. Операції з російською нафтою не є незаконними, якщо вона продається нижче встановленої Заходом цінової стелі $60 за барель.

Експорт російської нафти та платежі за неї були порушені в перші місяці війни, але пізніше нормалізувалися, коли Москва перенаправила потоки нафти до Азії та Африки, подалі від Європи.

Проте наразі російські нафтові компанії стикаються із затримками до кількох місяців в оплаті за сиру нафту та паливо, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Обʼєднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стають обережнішими через вторинні санкції США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні