Категорія
Новини
Дата

Росія має труднощі із ремонтом НПЗ через санкції США – Reuters

Російська нафтова компанія «Лукойл» має проблему із ремонтом турбіни на своєму найбільшому нафтопереробному заводі, оскільки американська інжинірингова компанія UOP, яка могла її усунути, залишила російський ринок, а США обмежують передачу технологій до РФ, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Транснаціональна нафтова інжинірингова компанія UOP, яка може відремонтувати установку з виробництва бензину на НПЗ «Норсі», пішла з Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
  • «Вони (інженери) носилися в пошуках запчастин і нічого не знайшли», – розповіло джерело, близьке до «Лукойлу». Потім весь блок просто зупинився.
  • Чотири інші джерела повідомили, що установка, яка використовується для перетворення більш важких вуглеводнів у бензин, не працює з січня, і незрозуміло, коли її можна буде відремонтувати через відсутність досвіду в Росії. 
  • У результаті, за словами двох джерел, НПЗ «Норсі» – четвертий за величиною у Росії – скоротив виробництво бензину на 40%. 
  • НПЗ «Лукойл» є прикладом ширших проблем у російському енергетичному секторі, де деякі нафтові компанії, попри західні санкції, намагаються відремонтувати свої НПЗ, побудовані за допомогою американських і європейських інжинірингових компаній, кажуть щонайменше 10 російських галузевих джерел.
  • За їх словами, ситуація ускладнюється атаками українських дронів, які цього року вразили щонайменше дюжину російських нафтопереробних заводів. За підрахунками Reuters, атаки змусили російські НПЗ закрити близько 14% потужностей у першому кварталі. У разі подальших атак Україна зможе скоротити обсяги нафтопереробки в Росії швидше, ніж російські фірми зможуть їх відремонтувати, вважають експерти.
  • Віцепремʼєр Олександр Новак заявив минулого тижня, що пошкоджені обʼєкти «Норсі» мають відновити роботу протягом місяця чи двох, оскільки російські фірми працюють над виробництвом необхідних запасних частин. Він також сказав, що інші російські НПЗ збільшили виробництво після атак дронів, і на місцевому паливному ринку немає дефіциту.
  • Міністр енергетики РФ Микола Шульгінов заявив, що всі НПЗ буде відремонтовано до червня, не уточнивши подробиць.
  • Два джерела повідомили, що «Лукойл» попросив китайські компанії відремонтувати устаткування на НПЗ.

Контекст

Нафтопереробний завод «Норсі», розташований неподалік Нижнього Новгорода, має потужність 405 000 т бензину на місяць, або 11% від загального обсягу виробництва у Росії. За розрахунками Reuters, нинішній збій коштуватиме «Лукойлу» майже $100 млн втраченої вигоди на місяць з огляду на середню російську ціну на бензин у $587 за метричну тонну.

За даними джерел, західні компанії, такі як UOP та швейцарська інжинірингова група ABB, за останні два десятиліття поставили технології та програмне забезпечення на всі 40 найбільших нафтопереробних заводів Росії.

Після вторгнення США ввели санкції проти компаній у всьому світі, зокрема в Туреччині, щоб запобігти передачі технологій до Росії. Країнам, які знаходяться під західними санкціями, таким як Росія та Іран, вже давно вдалося знайти лазівки для отримання запасних частин для техніки західного виробництва, як-от літаки або автомобілі. Але нафтопереробне обладнання зустрічається набагато рідше. Західні фірми також посилили перевірки, щоб перешкодити Росії імпортувати запасні частини через треті країни.

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло раніше Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні