Категорія
Новини
Дата

Російський «Газпром» скоротив експорт газу майже на 40% із початку року

За першу половину вересня «Газпром» експортував 173 млн кубометрів газу на добу до країн за межами колишнього Радянського Союзу, що на 22% менше, ніж у серпні. З початку року поставки основним закордонним клієнтам компанії досягли 84,8 млрд кубометрів, скоротившись у порівнянні з минулим роком майже на 39%, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з розрахунками агентства, компанія прокачувала 847 млн кубометрів на добу в період з 1 по 15 вересня, що на 2,1% більше, ніж у серпні. 
  • Водночас за рік видобуток досяг 300,8 млрд кубометрів, що майже на 16% менше, ніж у минулому році. Щоденний видобуток природного газу «Газпромом» виріс у першій половині вересня, оскільки експорт на ключові європейські ринки продовжував скорочуватися, а постачання до Китаю збільшувалися.
  • «Газпром», на частку якого історично припадала третина всього газу, що споживається в Європі, вже кілька місяців скорочує поставки на континент через підтримку ЄС України, нещодавно компанія припинила постачання трубопроводом «Північний потік».
  • Майже всі основні маршрути газопроводів до Європи зупинені, при цьому потоки газу через Україну залишаються обмеженими, а постачання до Угорщини та Сербії проходять через одну гілку газопроводу через Туреччину. Загальний обсяг експорту «Газпрому» до Європи становить близько 80 млн кубометрів на день, або чверть його поставок на кінець лютого, коли Росія вторглася в Україну.

Контекст

У «Газпромі» кажуть, що хоча запаси газу на ключових європейських ринках майже заповнені, це «не може гарантувати» безпечний опалювальний сезон на континенті. За даними компанії, поточний рівень зберігання газу в Німеччині еквівалентний двомісячному зимовому споживанню газу в країні.

Згідно із заявою компанії, потоки до Китаю по лінії «Сила Сибіру» продовжують зростати, при цьому щоденні постачання «регулярно» перевищують контрактні обсяги. Цього року експорт до Китаю збільшиться приблизно до 15–16 млрд кубометрів порівняно з 10,4 млрд кубометрів у 2021 році. «Газпром» постачає паливо до Китаю зі своїх родовищ у Східному Сибіру, ​​які не повʼязані з його трубопроводами, що доставляють газ до ЄС.

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня, після ремонту прокачування так і не поновилось. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу.

За інформацією фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), Росія заробила €158 млрд від продажу енергоносіїв. €43 млрд пішли в бюджет і допомогли фінансувати війну. Експорт викопного палива вніс до федерального бюджету Росії близько €43 млрд із початку вторгнення, допомагаючи фінансувати військові злочини в Україні, зазначено у звіті.

Найбільшим імпортером викопного палива був ЄС (€85,1 млрд), за ним ідуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).

Російський «Газпром» зберіг стабільні доходи від продажу газу, оскільки зростання цін компенсувало рішення скоротити постачання до Європи. Компанія зараз постачає до ЄС близько 84 млн кубометрів на день через Україну та Туреччину, порівняно із середнім показником у 480 млн на день торік, пише Financial Times.

За оцінкою енергетичного аналітика Сергія Вакуленка, за поточних цін і постачання «Газпром» заробляє близько €250 млн на день – суму, яку він може втратити, якщо припинить усі постачання газу до Європи. Для порівняння: у 2019 році ця сума становила €290 млн на день.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні