Категорія
Новини
Дата

«Газовий шантаж». У Кремлі обіцяють швидко відновити постачання газу до Європи після зняття санкцій

Проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу. Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков журналістам, пише «Інтерфакс».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пєсков сказав, що проблеми в прокачуванні газу виникли через санкції, які запровадили західні країни проти РФ і низки компаній. «Інших причин, які б призвели до проблем з прокачуванням, не існує», – наголосив він.
  • Речник Путіна заявив, що санкції «спричиняють хаос» у ремонтних роботах на трубопроводі, та відкинув заяви про те, що зупинка «Північного потоку» є політичним кроком. 
  • У разі зняття санкцій ремонтні роботи на газогоні завершаться легко і газопостачання відновиться, додав Пєсков.

Контекст

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» нібито через витік мастила на одному з агрегатів турбіни Siemens Energy Trent 60, що, на думку монополії, створює ризики вибуху або пожежі. Це остання турбіна, що працює на компресорній станції «Портова», яку «Газпром» відправив на техобслуговування з 31 серпня по 2 вересня, пише «Коммерсантъ». 

У «Газпромі» стверджують, що, за даними Siemens, повне усунення витоку мастила можливе лише в умовах спеціалізованого ремонтного підприємства.

У Siemens Energy у відповідь повідомили, що витік мастила не є технічною причиною для зупинки турбіни.

Водночас в ЄС розглянуть спеціальні заходи для стримування різкого зростання цін на енергоносії після зупинки основного маршруту постачання газу в Європу. Серед інструментів – обмеження цін на природний газ та припинення торгівлі деривативами на електроенергію.

Рішення «Газпрому» є ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника, заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер. За його словами, це також свідчить про цинізм Росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість виконання контрактів.

Ціни на газ у Європі на відкритті торгів у понеділок зросли більш як на 30%, перевищивши $2800 за 1000 куб. м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні