Категорія
Новини
Дата

«Газпром» продаватиме газ Китаю за рублі та юані замість євро

Російський «Газпром» вирішив перевести свій контракт на постачання газу до Китаю з євро на рублі та юані. Таким чином Росія активізує зусилля щодо переведення торгівлі з валют, які вважає «недружніми» на тлі санкцій США та Європи, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Газпром» підписав додаткову угоду до існуючого контракту з China National Petroleum Corp у вівторок. 
  • Оплата буде здійснена у розмірі 50% у рублях і 50% у юанях і набуде чинності негайно, кажуть джерела.
  • Росія також переходить на рублеві розрахунки за газ із Туреччиною, яка не приєдналася до західних санкцій. Спочатку лише чверть від загальної суми буде виплачуватись у російській валюті, а решта – у доларах та євро, додало джерело. 
  • Частка в рублях згодом зростатиме, сказав співрозмовник агентства.
  • Контракт «Газпрому» на постачання до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру», підписаний у 2019 році, оцінюється в $400 млрд протягом 30 років. Поставки неухильно зростають і мають досягти щонайменше 15 млрд кубометрів у 2022 році порівняно з 10,4 млрд кубометрів минулого року.

Контекст

У лютому, коли Путін відвідав Пекін, «Газпром» підписав другу угоду про постачання ще 10 млрд кубометрів газу на рік протягом 25 років новим трубопроводом, хоча постачання ще не розпочалося. Декількома тижнями пізніше виробник газу також підписав контракт на проєктування лінії «Союз-Схід» через Монголію у бік Китаю, якою можна було б транспортувати до 50 млрд кубометрів газу на рік.

Раніше цього року президент Володимир Путін зажадав, щоб основні клієнти «Газпрому» в Європі платили за газ у рублях після того, як США та їхні союзники заморозили понад $300 млрд у резервах центрального банку Росії, що зберігаються у доларах та євро, у звʼязку з вторгненням в Україну. 

Частина покупців відмовилася, і «Газпром» припинив постачання, а інші споживачі погодилися на нові умови Москви.

Наразі Росія розглядає план купівлі цього року $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій, пише Bloomberg. План отримав початкову підтримку на спеціальній «стратегічній» нараді за участю вищих посадових осіб уряду та центрального банку 30 серпня.

Ця пропозиція фактично означає відмову від більш ніж десятирічної економічної політики, оскільки Кремль переглядає свою стратегію на тлі масштабних санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками у звʼязку із вторгненням в Україну.

Такий підхід показує, як санкції перевернули економічну стратегію Росії: після лютневого вторгнення близько половини її валютних резервів у розмірі $640 млрд було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Це також підкреслює, що зусилля щодо диверсифікації цих заощаджень за рахунок доларів та євро для зниження ризику конфіскації мали лише обмежений ефект.

Чиновники вперше заговорили про купівлю «дружніх» валют, щоб уповільнити зростання рубля в червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні