Категорія
Новини
Дата

Рух вантажівок на кордоні між Україною та Словаччиною відновлено

Блокаду пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецьке» на кордоні зіз Словаччиною призупинено, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. Пропуск вантажівок здійснюється у звичайному режимі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами урядовця, наразі триває робота зі словацькими колегами, щоб запобігти подальшим протестам.
  • Деркач зазначив із посиланням на єврокомісарку з транспорту Адіну Велян, що Єврокомісія не планує вносити зміни до діючої Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, а навпаки, висловлює готовність відстоювати транспортний безвіз. 
  • У Держприкордонслужбі повідомили, що в понеділок, 4 грудня, о 22:00 дії учасників акції, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке», завершилися.
  • Через ускладнення руху на польському кордоні збільшилася кількість вантажівок на кордоні зі Словаччиною. Станом на ранок у черзі на території Словаччини в бік України перебуває 625 вантажних транспортних засобів.

Контекст

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок у напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено. 1 грудня представники Спілки перевізників Словаччини розпочали блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецке», який суміжний з українським пунктом пропуску «Ужгород».

Перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною з 6 листопада, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар Міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону, серед яких відкриття ПП «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок

Водночас премʼєр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що уряд вимагатиме повернення системи дозволів для українських перевізників. За його словами, таку обіцянку він дав польським перевізникам, які протестують на кордоні з Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні