Категорія
Новини
Дата

Швейцарія вперше з початку війни купила російське золото, яке може потрапити під санкції ЄС

1 хв читання

Швейцарія вперше з початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну імпортувала російське золото для переробки, пише Bloomberg з посиланням на дані швейцарської митниці. ЄС розглядає наразі можливість запровадження санкцій, повʼязаних із російським золотом, повідомляє Reuters.

Інвестуйте в знання, інвестуйте в Україну. До 26 серпня включно отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 33%.

Промокод: INDEPENDENT

Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • У травні з РФ до Швейцарії було відправлено понад 3 т золота, свідчать дані. До цього востаннє Швейцарія імпортувала золото з РФ обсягом 1,1 т у лютому.
  • 3 т золота, які відвантажено у травні, становлять 2% імпорту металу Швейцарією. Загалом афінажні заводи країни переробляють дві третини світового золота. 
  • Відновлення імпорту може означати зміну настороженого ставлення до золота з Росії, зазначає видання. У березні Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів (LBMA) призупинила статус Good Delivery («надійне постачання») для шести російських афінажних заводів. Хоча це і не означало заборону на переробку російського золота поза РФ, але більшість афінажних заводів відмовилися його приймати. 
  • У березні це зробили як мінімум два великі афінажні заводи Швейцарії. Ще два, зокрема Argor-Heraeus SA, заявили, що прийматимуть золото з РФ, якщо воно вироблене до 2022 року. Серед умов також має бути документальне підтвердження, що його переробка не принесе фінансової вигоди російським фізичним чи юрособам.

Контекст

Золото – важливий актив російського центробанку, який зіткнувся з обмеженнями на доступ до деяких своїх активів через санкції Заходу.

ЄС розглядає можливість запровадження санкцій, повʼязаних із російським золотом, у межах наступного пакета обмежувальних заходів проти Москви за агресію проти України, повідомляє Reuters. Джерела зазначають, що Єврокомісія нині працює над додаванням золота до наступного раунду санкцій, хоча наразі невідомо, йдеться саме про експорт золота, імпорт чи обидва варіанти.

Російський олігарх Євген Пригожин, відомий як «кухар Путіна», керує і фінансує операції групи Вагнера у Судані, яка, зокрема, займається видобутком золота для компенсації економічних втрат Росії від західних санкцій, писала раніше The New York Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд