Категорія
Новини
Дата

Швейцарія заборонила імпорт золота з Росії і запровадила санкції проти Сбербанку

1 хв читання

Швейцарія приєдналася до сьомого пакету санкцій ЄС проти Росії: набула чинності заборона на імпорт золота і виробів із нього. Також під санкції потрапив найбільший державний банк РФ – Сбербанк, йдеться у повідомленні Федеральної ради країни.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Відсьогодні набирає чинності заборона на купівлю, імпорт або транспортування золота і виробів із золота з Росії. «Будь-які послуги, повʼязані із цими товарами, також заборонені», – зазначається у заяві.
  • Санкції передбачають блокування активів Сбербанку. Крім того, банку забороняється надавати кошти, економічні ресурси чи технічні послуги.
  • Водночас жодна із санкцій, запроваджених проти Росії, не спрямована проти торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією між третіми країнами та РФ, зазначили в уряді.
  • Як і ЄС, Швейцарія зробила два винятки для операцій, повʼязаних із агропродукцією і транспортуванням нафти до третіх країн, «для того щоб уникнути збоїв у платіжних каналах».

Контекст

У травні з РФ до Швейцарії було відправлено понад 3 тонни золота, писав Bloomberg з посиланням на дані швейцарської митниці. До цього востаннє Швейцарія імпортувала золото з РФ обсягом 1,1 тонни у лютому. 3 тонни золота, які відвантажено у травні, становлять 2% імпорту металу Швейцарією. Загалом афінажні заводи країни переробляють дві третини світового золота. 

Відновлення імпорту могло означати зміну настороженого ставлення до золота з Росії, йдеться у виданні. У березні Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів (LBMA) призупинила статус Good Delivery («надійне постачання») для шести російських афінажних заводів. Хоча це і не означало заборону на переробку російського золота поза РФ, але більшість афінажних заводів відмовилися його приймати. 

У березні це зробили як мінімум два великі афінажні заводи Швейцарії. Ще два, зокрема Argor-Heraeus SA, заявили, що прийматимуть золото з РФ, якщо воно вироблене до 2022 року. Серед умов також має бути документальне підтвердження, що його переробка не принесе фінансової вигоди російським фізичним чи юридичним особам.

25 червня Reuters повідомило, що президент США Джо Байден разом з іншими лідерами країн «Великої сімки» домовилися про введення ембарго на російське золото.

15 липня Єврокомісія запровадила санкції проти російського золота. Раніше це зробили США, Велика Британія та Японія.

РФ щорічно виробляє близько 10% всього світового золота, яке є важливим активом для центробанку РФ. Вона друга за величиною золотодобувна країна у світі. Російський експорт золота оцінюється в $15,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд