Категорія
Новини
Дата

Швейцарія заморозила російські активи на $8,8 млрд

Швейцарія заморозила близько $8,8 млрд фінансових активів, що належать росіянам, у межах санкцій за вторгнення в Україну, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, разом із партнерами Україна рухається до механізму спрямування конфіскованих активів на її відновлення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними швейцарського уряду, заморожено фінансові активи, що належать росіянам, на суму близько 7,7 млрд швейцарських франків (8,81 млрд доларів), у рамках санкцій.
  • За даними Reuters, ця цифра, яка є попередньою оцінкою, є невеликим збільшенням порівняно з 7,5 млрд франків, які уряд Швейцарії заблокував минулого року.
  • Державний секретаріат з економічних питань (SECO), агентство, що контролює санкції, заявило, що цифра 7,7 млрд франків є лише останньою оцінкою і може бути змінена.
  • Точніша цифра очікується до кінця другого кварталу 2024 року, коли швейцарські банки звітуватимуть перед урядом.
  • SECO відмовився коментувати, активи яких осіб заморожено.

Контекст

Збільшення заморожених активів повʼязане зі збільшенням на 300 осіб і 100 компаній та організацій, які потрапили до списку санкцій за останні 12 місяців.

Сума також включає очікуваний прибуток від грошових депозитів, облігацій, акцій, а також нерухомості й розкішних автомобілів.

Берн також заблокував рух 7,4 млрд франків у валютних активах, що належать російському центральному банку. Заморожені активи становлять лише частину загальних статків, якими володіють росіяни у Швейцарії: за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, йдеться про 150 млрд франків.

Президент Ален Берсе пообіцяв надати велику підтримку Україні під час візиту до країни минулого місяця та обговорив використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги у відновленні країни.

Європейська комісія працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнному відновленню. Швейцарія бере участь в обговореннях, але ще не вирішила, чи підтримуватиме цю пропозицію. На початку цього року уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів і надання їх для відновлення України суперечитиме конституції.

Також Швейцарія відхиляла прохання інших країн дозволити відправлення швейцарської зброї та боєприпасів до України, посилаючись на закони про нейтралітет країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні