Категорія
Новини
Дата

ЄС представить план використання заморожених російських активів 12 грудня – Bloomberg

Європейська комісія планує 12 грудня оприлюднити план щодо використання прибутку з більш ніж €200 млрд заморожених активів російського центробанку, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Їх планують спрямувати на відновлення України.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Низка питань все ще потребує вирішення, а пропозиції ЄС не вплинуть на національне податкове законодавство країн–членів блоку, свідчить проєкт плану. 
  • Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург висловлювали обережність щодо прискорення процесу та закликали до більш поступового підходу, зазначає видання. 
  • Натомість минулого тижня ці країни погодилися, що Єврокомісія має почати з більш неформального документа, щоб залишити можливість звузити розбіжності використання прибутку, кажуть співрозмовники агентства. 
  • Зустріч між представниками країн-членів та Єврокомісією 6 грудня стане ключовим моментом для визначення того, чи достатньо були звужені розбіжності, зазначили джерела.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулого місяця, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнному відновленню. За її словами, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд. Наголошено, що блок вирішив, що Росія має заплатити за відновлення України.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. Очікується, що Єврокомісія озвучить юридичні пропозиції на початку грудня.

У Euroclear – найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі – зберігається €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.

У Мінʼюсті раніше заявляли, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні