Категорія
Новини
Дата

Справа «Автомагістраль-Південь». Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського відновити мораторій на обшуки

1 хв читання

Громадський рух «Маніфест 42» вважає слідчі дії з масовими обшуками в «Автомагістраль-Південь» незаконними та вимагає від керівництва держави негайного реагування на факти тиску силовиків на бізнес. Про це йдеться у заяві організації від 9 жовтня. У разі ігнорування вимог «Маніфест 42» обіцяє «самоорганізоване пряме протистояння» силовикам.

Дорожньо-будівельну компанію підозрюють у «порушенні тендерних процедур та самовільному встановленні цін», що нібито призвело до збитків держбюджету на 1 млрд грн.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Вперше з часу затримання підприємця Ігоря Мазепи відбулись обшуки офісу підприємства без рішення слідчого судді, заявляє рух.
  • «Маніфест 42» зазначив, що обшуки в Одесі та Києві, в приміщеннях, які перебувають у користуванні ТОВ «Автомагістраль-Південь» та її працівників, були проведені лише на підставі постанов старшого слідчого в ОВС ГСУ Національної поліції капітана Тараса Гірного.
  • У заяві йдеться, що обшуки відбулись з виламуванням дверей, залякуванням працівників, вилученням технічної, проєктної та виконавчої документації, техніки, мобільних телефонів та завданням майнової шкоди підприємству. 
  • Громадський рух «Маніфест 42» звертається до президента Володимира Зеленського з закликом відновити мораторій на обшуки та арешти майна підприємств, якщо не йдеться про національну безпеку, до завершення дії воєнного стану. 
  • «У разі подальшого ігнорування цієї проблеми й загроз, які вона несе для економіки та обороноздатності держави, громадський рух «Маніфест 42» буде змушений вдатись до заходів самоорганізованого прямого протистояння свавіллю корупціонерів у погонах», – йдеться у заяві.

Контекст

Слідчі та оперативники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції 4 жовтня провели обшуки в компанії «Автомагістраль-Південь» – головного підрядника ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». Компанію підозрюють у «порушенні тендерних процедур та самовільному встановленні цін», що нібито призвело до збитків держбюджету на 1 млрд грн.

«Робота компанії паралізована», – написав гендиректор «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв вранці 7 жовтня на своїй сторінці у Facebook. За понад 20 років роботи в Україні «Автомагістраль-Південь» доводилося неодноразово стикатися з перевірками правоохоронців, каже Тимофеєв у коментарі Forbes Ukraine. «Але ще ніколи – з настільки брутальними бандитськими діями, – обурюється він. – Все перевернули, зламали двері, меблі. Забрали документи, які б ми самі їм надали».

У чому звинувачують найбільшого підрядника програми Володимира Зеленського «Велике будівництво» та чи є проблеми з правоохоронцями в інших компаній на цьому ринку, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд