Категорія
Новини
Дата

«Справа на 1 млрд грн». Нацполіція прокоментувала обшуки в «Автомагістраль-Південь»

2 хв читання

Слідчі та оперативники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції 4 жовтня провели обшуки в компанії, що здійснює ремонтні та будівельні роботи на державних інфраструктурних об’єктах, повідомила пресслужба Нацполіції. Слідство не називає компанію, але, ймовірно, йдеться про «Автомагістраль-Південь», яка раніше заявила про обшуки. Компанію підозрюють у «порушенні тендерних процедур та самовільному встановленні цін», що нібито призвело до збитків держбюджету на 1 млрд грн, йдеться у повідомленні.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • За версією слідства, посадові особи компанії «неправомірно збільшили вартість товарів, внесли недостовірні відомості до актів виконаних робіт», чим спричинили збитки держбюджету на суму понад 1 млрд грн.
  • Невідкладні обшуки за місцями роботи і проживання службових осіб цієї компанії були проведені після отримання оперативної інформації про те, що «документи, які свідчать про злочинну діяльність, найближчим часом можуть бути знищені», заявили в Нацполіції.
  • Слідчі заявили про вилучення документів та цифрових носіїв з «корисною для слідства інформацією». 
  • Призначена низка будівельно-технічних експертиз для встановлення реальної вартості матеріалів, робіт та послуг, наданих компанією.
  • «Діяльність підприємства не заблокована, воно продовжує функціонувати у штатному режимі», – заявила пресслужба Нацполіції.

Контекст

Вранці 7 жовтня «Автомагістраль-Південь» повідомила про обшуки. Компанія заявила, що причиною для відкриття провадження стали декілька тендерів, які у різний час у різних регіонах компанія виграла на Prozorro. 

«Автомагістраль-Південь» незадоволена способом, у який правоохоронці проводили обшуки, та вважає, що компанія стала «жертвою свавілля силових структур».

Одеська компанія «Автомагістраль-Південь» була ключовим підрядником президентської програми «Велике будівництво». У 2020 році вона виграла тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки, скільки три найближчі конкуренти разом узяті, писав Forbes у матеріалі «Як маловідома дорожня компанія з Одеси вибилася в лідери «Великого будівництва».

Власником ТОВ «Автомагістраль-Південь» з 2023 року є бізнесмен Олександр Бойко.

У 2021-му компанія отримала тендерів на 26,1 млрд грн. Повномасштабне вторгнення змусило змінити бізнес-модель. У березні «Автомагістраль-Південь» отримала дозвіл на придбання мостобудівельної компанії. 

Компанія брала участь у будівництві двох водогонів на Дніпропетровщині після підриву РФ Каховської ГЕС загальною вартістю 10,6 млрд грн. «Автомагістраль-Південь» добудувала магістральний водогін до Кривого Рогу. 

За підсумками 2022 року, «Автомагістраль-Південь» отримала з державних та місцевих бюджетів 6 млрд грн – найбільше серед підрядників. Але, отримавши 11,7 млрд грн за підсумками 2023-го, «Автомагістраль-Південь» вперше поступилася лідерством конкуренту – «Автостраді» Максима Шкіля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд