Категорія
Новини
Дата

Справа на $1,9 млрд. Високий суд Лондона відновлює розгляд позову ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова

Високий суд Лондона 2 жовтня поновлює розгляд справи ПриватБанку проти бізнесменів Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова, пише NV Бізнес з посиланням на джерела у фінансових колах. Розгляд після літньої перерви почнеться з перехресного допиту сторін по судово-бухгалтерський експертизі, яка має уточнити суми збитку банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Протягом 2 жовтня – 10 листопада має відбутися сім судових засідань.
  • 2 жовтня свідки та експерти з боку позивача нададуть дані щодо загальної суми чистих виведень коштів з банку ($1,951 млрд) – та мають намір довести, що неповернені авансові платежі були спричинені відповідними виведеннями коштів.
  • На 9 жовтня запланований перехресний допит експертів банку та відповідачів з українського права, пише видання. 
  • 16 жовтня має відбутися перехресний допит експертів відповідачів з українського права та експертів банку та відповідачів з кіпрського права.
  • 23 жовтня – день, коли спливатимуть строки подання позивачем та відповідачами письмових заключних зауважень.
  • 30 жовтня мають прозвучати усні заключні зауваження позивача, а на 6 листопада заплановані заключні усні виступи відповідачів.
  • На останній день судового процесу – 10 листопада – заплановане подання відзиву позивача на позовну заяву.

Контекст

У грудні 2017 року вже державний ПриватБанк звернувся до Високого суду Лондона з позовом про повернення виведених активів колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим і пов’язаними з ними британськими компаніями на суму понад $2,5 млрд та домігся всесвітнього арешту їхніх активів.

У грудні 2018 року суд визнав позов невідповідним його юрисдикції, проте банк оскаржив це рішення в Апеляційному суді Англії та Уельсу у жовтні 2019-го. Припис суду про всесвітній арешт активів лишився чинним до винесення судового рішення по суті.

Цьогоріч слухання у цій справі розпочались 12 червня та тривали до 27 липня. Було проведено дев’ять засідань, під час яких юристи ПриватБанку надали суду свідчення щодо «рециркуляції» передоплат між позичальниками (Коломойським та Боголюбовим) та банком. У них йдеться про неповернені передоплати у розмірі $1,911 млрд.

Обидва колишні акціонери заперечують звинувачення. Втім, вже цього року вони відмовилися від особистих свідчень у суді.

Крім того, ПриватБанк надав докази, чому не зміг подати позови проти Коломойського в Україні. Адвокати банка стверджували, що влада і вплив відповідача в країні робили це неможливим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні