Коломойський не зміг анулювати кредитні договори ПриватБанку на 18 млрд грн. Ексакціонер програв касацію НБУ /Sodel Vladyslav / Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Коломойський не зміг анулювати кредитні договори ПриватБанку на 18 млрд грн. Ексакціонер програв касацію НБУ

Sodel Vladyslav / Shutterstock

Верховний Суд 7 квітня задовольнив касаційну скаргу Національного банку та підтвердив законність п’яти кредитних договорів, укладених між НБУ та ПриватБанком у 2008–2015 роках, та договорів поруки, що забезпечували їхнє виконання, йдеться в повідомленні пресслужби НБУ. Колишній акціонер банку Ігор Коломойський просив суд визнати їх недійсними.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові Факти

  • Суд касаційної інстанції скасував рішення Госпсуду Києва від 19 червня 2020 року та постанову Північного апеляційного госпсуду від 3 серпня 2022 року, якими було задоволено позов ексакціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського та визнано недійсними ці кредитні договори та його особиста порука за наданими кредитами. 
  • Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає. 

Контекст

Протягом 2008–2015 років НБУ за оспорюваними договорами надав ПриватБанку кредити для підтримання ліквідності на загальну суму 18,3 млрд грн. У 2016 році Коломойський, який на той час був співвласником ПриватБанку, уклав з НБУ договори поруки, за якими він особисто гарантував повернення банком отриманих кредитів. 

У травні 2019 року ексакціонер подав позов до Госпсуду Києва про визнання недійсними цих кредитних договорів, а також договорів поруки. 

У червні 2020 року суд першої інстанції задовольнив позов колишнього акціонера. Це рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. 

НБУ оскаржив це рішення у Верховному Суді, який підтримав правову позицію Нацбанку. У квітні 2020 року державний ПриватБанк повністю повернув НБУ отримані кредити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні