Справа про корупцію у Верховному суді. За ексголову суду Князєва внесли понад 18 млн грн застави – Центр протидії корупції /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Справа про корупцію у Верховному суді. За ексголову суду Князєва внесли понад 18 млн грн застави – Центр протидії корупції

Shutterstock

У середу, 31 січня, за ексголову Верховного суду Всеволода Князєва внесли заставу і він зможе вийти із СІЗО, повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК). Напередодні ВАКС зменшив заставу Князєву із 20 млн грн до 18,2 млн грн. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У ЦПК повідомили, що всі активи Князєва арештовано, тож малоймовірно, що гроші міг внести хтось із його сім’ї. Захист Князєва у грудні повідомляв, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн.
  • Зазначається, що новина про внесення застави співпала з появою інформації про те, що ВРП хоче зупинити розгляд дисциплінарних справ стосовно Князєва.
  • Князєв перебуває під вартою із травня 2023 року, і за цей час його застава зменшилася у кілька разів. Зокрема, у травні 2023 року йому призначили тримання під вартою із заставою у 107 млн грн. За два тижні апеляція зменшила заставу до 75 млн грн. 
  • У серпні слідчий суддя зменшив Князєву заставу до 55 млн грн, через місяць апеляція скинула заставу до 45 млн грн. 
  • У жовтні заставу зменшили до 35 млн. У грудні заставу зменшували двічі: спершу до 27 млн грн, згодом до 20 млн грн. 
  • ЦПК заявляє, що якщо дисциплінарна справа щодо Князєва буде зупинена, то це стане небезпечним прецедентом, який допоможе іншим суддям, яких підозрюють чи обвинувачують у злочинах, роками залишатися суддями й отримувати солідну винагороду. 

Контекст

12 вересня 2022 року Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю у 2002-му гірничорудною компанією Ferrexpo Костянтина Жеваго 40,19% акцій Полтавського ГЗК і передав їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. 

19 квітня 2023-го Велика палата Верховного суду України частково задовольнила касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG щодо рішення суду попередньої інстанції.

У травні НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді. За даними джерел УП та ZN.UA, голову Верховного суду Всеволода Князєва затримали під час отримання хабаря на $3 млн в інтересах Жеваго.

У пресслужбі Жеваго заявляють про «безпідставний звʼязок і явну підтасовку» щодо паралелей у цій справі з рішенням Великої палати Верховного суду від 19 квітня 2023 року про визнання законності придбання компанією Ferrexpo в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Пресслужба бізнесмена повідомила, що інформація про те, що «неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах бізнесмена, повністю неправдива».

16 травня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що судді Верховного суду отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго

Наприкінці грудня ВАКС обмежив стороні захисту Князєва строк ознайомлення з матеріалами справи до 1 березня 2024 року. Після цієї дати справу мають направити до суду.

30 січня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду підтримав позицію прокурора та продовжив дію запобіжного заходу Князєву у вигляді тримання під вартою, повідомляє САП. Водночас суд зменшив підозрюваному розмір застави з 20 млн грн до 18,168 млн грн. Строк дії запобіжного заходу – до 29 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні