Категорія
Новини
Дата

США можуть відновити надсекретні програми спостереження в Україні – WP

2 хв читання

Пентагон закликає Конгрес відновити фінансування надсекретних програм в Україні, припинених напередодні російського вторгнення, повідомляють нинішні та колишні офіційні особи США, пише The Washington Post. У разі схвалення цей крок дозволить спецназу США використати українських оперативників для спостереження за пересуваннями росіян та протидії дезінформації.

Ключові факти

  • Посадовці Міністерства оборони США готують пропозицію для розгляду законодавцями у найближчі місяці, коли розпочнеться робота над законопроєктом про політику та фінансування Пентагону наступного року. 
  • У разі схвалення програми можуть відновитися вже у 2024 році, хоча залишається незрозумілим, чи дозволить адміністрація Байдена американським спецназівцям повернутися до України для спостереження, чи військові робитимуть це із сусідньої країни.
  • Відомо, що з початку війни в Україні не діяв жоден американський військовий персонал, за винятком небагатьох співробітників, відряджених до посольства США в Києві.
  • Законодавці стверджують, що відносно невеликі витрати на програми – $15 млн на рік на таку діяльність у всьому світі – є вигідною угодою порівняно з десятками мільярдів доларів, які виділяються на навчання та озброєння українських сил і поповнення запасів США.
  • Критики ініціативи кажуть, що Росія може витлумачити поновлення програм як провокацію та відповісти розширенням масштабів війни. Один чиновник, знайомий із переговорами, сказав, що з цієї причини Пентагону буде важко переманити на свій бік скептично налаштованих законодавців.
  • Згідно із матеріалом, США протягом багатьох років платили обраним іноземним військовим та воєнізованим формуванням на Близькому Сході, в Азії та Африці, використовуючи їх як «сурогатів» у контртерористичних операціях проти «Аль-Каїди» та «Ісламської держави». Новіші програми, такі як ті, що використовуються в Україні, призначені проти таких противників, як Росія та Китай, з якими США перебувають у стані конкуренції, а не відкритого конфлікту.

Контекст

За інформацією WP, перед вторгненням РФ сили США проводили в Україні дві програми, в одній з них, за словами джерела «були люди, які розбирали російську пропаганду та розповідали правду в блогах». Американські спецназівці використали другу програму для відправлення українських оперативників на таємні розвідувальні місії на Сході України. «Ми навчали підставних осіб збирати розвідувальні сигнали з російських радарів… – заявив інший урядовець. – Ми не навчали і не платили українцям, щоб вони вбивали росіян для нас».

У разі відновлення програм, вони, як і раніше, обмежуватимуться небойовими операціями.

США нададуть Україні крилаті бомби Boeing. Нова ракета наземного базування з бомбовим наконечником, що буде замовлена у Boeing Co., стане частиною останнього пакету американських озброєнь для України. Гібридна зброя великої дальності поєднує два перевірені пристрої: авіабомбу малого діаметра, керовану супутниками GPS, яка зараз широко використовується, та армійську ракету, що вже експлуатується українськими військами.

Станом на кінець січня США виділили на допомогу Україні понад $27,4 млрд із початку роботи нинішньої адміністрації президента США. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні