Категорія
Новини
Дата

США можуть відновити надсекретні програми спостереження в Україні – WP

Пентагон закликає Конгрес відновити фінансування надсекретних програм в Україні, припинених напередодні російського вторгнення, повідомляють нинішні та колишні офіційні особи США, пише The Washington Post. У разі схвалення цей крок дозволить спецназу США використати українських оперативників для спостереження за пересуваннями росіян та протидії дезінформації.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Посадовці Міністерства оборони США готують пропозицію для розгляду законодавцями у найближчі місяці, коли розпочнеться робота над законопроєктом про політику та фінансування Пентагону наступного року. 
  • У разі схвалення програми можуть відновитися вже у 2024 році, хоча залишається незрозумілим, чи дозволить адміністрація Байдена американським спецназівцям повернутися до України для спостереження, чи військові робитимуть це із сусідньої країни.
  • Відомо, що з початку війни в Україні не діяв жоден американський військовий персонал, за винятком небагатьох співробітників, відряджених до посольства США в Києві.
  • Законодавці стверджують, що відносно невеликі витрати на програми – $15 млн на рік на таку діяльність у всьому світі – є вигідною угодою порівняно з десятками мільярдів доларів, які виділяються на навчання та озброєння українських сил і поповнення запасів США.
  • Критики ініціативи кажуть, що Росія може витлумачити поновлення програм як провокацію та відповісти розширенням масштабів війни. Один чиновник, знайомий із переговорами, сказав, що з цієї причини Пентагону буде важко переманити на свій бік скептично налаштованих законодавців.
  • Згідно із матеріалом, США протягом багатьох років платили обраним іноземним військовим та воєнізованим формуванням на Близькому Сході, в Азії та Африці, використовуючи їх як «сурогатів» у контртерористичних операціях проти «Аль-Каїди» та «Ісламської держави». Новіші програми, такі як ті, що використовуються в Україні, призначені проти таких противників, як Росія та Китай, з якими США перебувають у стані конкуренції, а не відкритого конфлікту.

Контекст

За інформацією WP, перед вторгненням РФ сили США проводили в Україні дві програми, в одній з них, за словами джерела «були люди, які розбирали російську пропаганду та розповідали правду в блогах». Американські спецназівці використали другу програму для відправлення українських оперативників на таємні розвідувальні місії на Сході України. «Ми навчали підставних осіб збирати розвідувальні сигнали з російських радарів… – заявив інший урядовець. – Ми не навчали і не платили українцям, щоб вони вбивали росіян для нас».

У разі відновлення програм, вони, як і раніше, обмежуватимуться небойовими операціями.

США нададуть Україні крилаті бомби Boeing. Нова ракета наземного базування з бомбовим наконечником, що буде замовлена у Boeing Co., стане частиною останнього пакету американських озброєнь для України. Гібридна зброя великої дальності поєднує два перевірені пристрої: авіабомбу малого діаметра, керовану супутниками GPS, яка зараз широко використовується, та армійську ракету, що вже експлуатується українськими військами.

Станом на кінець січня США виділили на допомогу Україні понад $27,4 млрд із початку роботи нинішньої адміністрації президента США. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні