Категорія
Новини
Дата

США надали Україні найбільший транш допомоги у сфері безпеки. Йдеться про зброю та спорядження на $3 млрд

Адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що США вітають українців із Днем Незалежності й залишаються відданими підтримці народу України, який «продовжує боротьбу за захист свого суверенітету». 
  • «У рамках цього зобов’язання я з гордістю оголошую про наш найбільший на сьогодні транш допомоги у сфері безпеки: близько $2,98 млрд у вигляді зброї та спорядження, які будуть надані через Ініціативу сприяння безпеці Україні», – повідомив президент США Джо Байден.
  • Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

21 квітня президент США Джо Байден повідомив, що країна спрямує новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн, а також виділить $500 млн прямої економічної допомоги. За даними Пентагону, пакет містить 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

У попередній пакет військової підтримки США на суму до $1 млрд увійшли додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем М142 HIMARS. Наразі Україна отримала 16 пускових установок.

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема, законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

19 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову військову допомогу Україні майже на $800 млн. Вона міститиме 40 бронетранспортерів, оснащених катками, які допомагають детонувати міни, а також легші гаубиці, які простіше переміщати, ніж потужніші установки, які США вже відправляли. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні