США планують допомогти Україні відновити електропостачання після російських обстрілів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

США планують допомогти Україні відновити електропостачання після російських обстрілів

Shutterstock

Сполучені Штати оголосять у вівторок про нову допомогу Україні, яка стосуватиметься відновлення електропостачання, пише Reuters. Остання ракетна атака Росії призвела до масового відключення електроенергії в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Росія завдає ударів по українських електростанціях, енергообʼєктах, а також насосних станціях із початку жовтня.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує нових терактів, які можуть бути такими ж страшними, як і атака минулого тижня, внаслідок якої мільйони людей залишилися без тепла, води та електрики.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув до Бухареста рано-вранці у вівторок, оголосить про нову допомогу щодо відновлення потужності електропередачі України, повідомив журналістам високопосадовець Держдепартаменту на умовах анонімності.
  • За словами чиновника, Вашингтон працює з американськими постачальниками комунальних послуг та обладнання, а також з європейськими країнами, щоб знайти обладнання, яке може відновити високовольтні станції України.

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

«Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання», – йдеться в заяві Міністерства енергетики.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Усе через зниження частоти в енергосистемі України.

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а й на половині території сусідньої Молдови.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив семи міністрам закордонних справ країн Північної Європи та Прибалтики, які прибули до Києва, що Україні потрібні трансформатори й покращена система протиповітряної оборони.

Київ та його союзники називають атаки Росії на цивільну інфраструктуру воєнними злочинами. Москва заперечує свій намір завдати шкоди цивільному населенню, але минулого тижня заявила, що обстріли не припиняться, якщо Україна не поступиться вимогам Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні