Категорія
Новини
Дата

Оновлено. Суд зняв арешт із компанії UkrTower, яку також купує французький мільярдер Ньєль

Опублікована 22 квітня ухвала Київського апеляційного суду свідчить, що 16 квітня суд не скасував арешт 100% корпоративних прав оператора веж UkrTower, який належить турецькому телеком-холдингу Turkcell. У коментарі Forbes «Датагруп-Volia» пояснила, що 18 квітня відбулося друге засідання, на якому арешт усе ж було знято. Ухвалу поки що не опубліковано.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 22 квітня в реєстрах зʼявилася ухвала суду стосовно апеляції арешту третього за розміром українського оператора lifecell та оператора веж UkrTower. Їх разом із мережею колцентрів Global Bilgi купує французький мільярдер Ксавʼє Ньєль за $525 млн.
  • У день судового засідання, 16 квітня, апеляційний суд скасував арешт 19,8% корпоративних прав lifecell. Натомість рішення стосовно UkrTower було незрозумілим – через технічні проблеми сторони не почули вердикт судді. Як свідчить ухвала суду від 16 квітня, 100% корпоративних прав UkrTower залишилися арештованими.
  • 18 квітня відбулося друге засідання, йдеться в письмовому коментарі СЕО «Датагруп-Volia» Михайли Шелемби, який очолить lifecell після закриття угоди. Рішенням другого засідання 18 квітня було скасовано арешт 100% прав оператора веж UkrTower, ідеться в коментарі. Ухвалу другого засідання апеляційного суду ще не опубліковано.

Контекст

У жовтні 2023-го Шевченківський суд Києва арештував корпоративні права всіх компаній в Україні, що нібито належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Серед них – третій за розміром оператор lifecell та інші активи турецького Turkcell (ТОВ «Пейселл» і ТОВ «Укртауер»). За тиждень суд виправив ухвалу і зменшив арештовану частку lifecell зі 100% до 19,8%.

lifecell на 100% належить Turkcell. Це публічна компанія, що вільно торгується на Стамбульській та Нью-Йоркській фондовій біржах, 54% належать приватним акціонерам. Ще 26,2% Turkcell належить Фонду добробуту Турецької Республіки (TWF). Решта 19,8% – власність люксембурзької компанії IMTIS Holdings S.à.r.l, а вже нею повністю володіє нідерландська LetterOne, йдеться у вересневому звіті для акціонерів Turkcell. Серед бенефіціарів LetterOne – Фрідман, Косогов й Авен. 

«Він (Фрідман. – Forbes) не має повноважень ухвалювати рішення навіть у межах Turkcell. За весь час ми не виплатили жодної копійки дивідендів ні Turkcell, ні компанії Фрідмана», – казав Forbes CEO lifecell Ісмет Язиджи.

7 березня 2024-го Turkcell подав апеляцію щодо рішення про арешт 19,8% корпоративних прав ТОВ «Лайфселл» і 100% корпоративних прав ТОВ «Укртауер» та ТОВ «Пейселл». Перше засідання перенесли. 

8 квітня інвесткомпанія NJJ Holding французького мільярдера Ксав’є Ньєля оголосила про плани злиття lifecell та провайдера домашнього інтернету «Датагруп-Volia». Заявку на придбання lifecell та ще двох українських активів турецької Turkcell Антимонопольний комітет (АМКУ) розглядає понад три місяці.

Потенційно придбання lifecell буде одним із найбільших M&A в Україні за останнє десятиріччя. Ньєль готовий заплатити за українські активи $525 млн. Також у березні АМКУ дозволив Ньєлю придбати «Датагруп-Volia». Сума угоди може бути $120 млн, писав раніше Forbes.

Дисклеймер: уточнено в заголовку, що суд зняв арешт з UkrTower, та додано коментар «Датагруп-Volia».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні