Категорія
Новини
Дата

Суд передав ТРЦ Gulliver Віктора Поліщука в управління АРМА

1 хв читання

Торгово-офісний центр Gulliver /надано пресслужбою ТРЦ Gulliver

Торгово-офісний центр Gulliver Фото надано пресслужбою ТРЦ Gulliver

Шевченківський районний суд Києва передав ТРЦ Gulliver в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Комплекс площею 150 000 кв. м належить бізнесмену Віктору Поліщуку.

Ключові факти

  • 3 червня 2024 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва в межах кримінального провадження розглянув клопотання про передачу ТРЦ Gulliver в управління АРМА. Клопотання ініційоване Офісом генерального прокурора.
  • Майно передається виключно в управління, а не для реалізації. «Дозвіл на реалізацію майна слідчим суддею не надавався», – повідомила пресслужба суду у Facebook. Повний текст ухвали оголосять 7 червня 2024 року.
  • АРМА має здійснювати періодичні перевірки (не рідше одного разу на місяць) ефективності управління арештованими активами, переданими ним в управління. 

Контекст

З початку великої війни у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом Gulliver, мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками

Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. 

У травні 2023-го БЕБ повідомило генеральній директорці Gulliver Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, зокрема з ознаками «фіктивності» та «транзитності», на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо.

Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йшлося у повідомленні БЕБ.

За даними слідства, це дало змогу безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Так товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку, зазначалося у повідомленні. 

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і наклав арешт на майно ТОВ «Три О», зокрема на Gulliver.

26 квітня за клопотанням Офісу генпрокурора мало відбутися судове засідання про передачу Gulliver в АРМА

Суд переніс його на 3 травня через прохання сторони захисту дати час на ознайомлення із клопотанням прокурорів. Це засідання зупинили через повітряну тривогу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні