Категорія
Новини
Дата

Власник «Гуліверу» та «Ельдорадо» перестав обслуговувати кредити в держбанках на сотні мільйонів доларів

Компанії Віктора Поліщука, 46, що управляють БФК «Гулівер», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками, розповіли Forbes чотири співрозмовники на ринку комерційної нерухомості та в Ощадбанку й Укрексімбанку, які кредитували бізнесмена.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після початку війни платежі щодо «Гулліверу», «Ельдорадо» та складських комплексів зупинилися, каже на правах анонімності високопосадовець в одному з держбанків. Заставами виступають відповідно сам БФК, товари з обігу та власне складські приміщення. У 2021-му Forbes оцінював «Ельдорадо» у $80 млн, складський бізнес – у близько $60 млн.
  • Держбанки наразі вирішують, що робити з кредитами – стягувати заставу, продавати права вимоги за кредитами або домовлятися про чергову реструктуризацію.
  • Зокрема, нині Поліщук намагається домовитися з кредиторами. Його аргумент – суттєві втрати бізнесу. Особливо це стосується складів: у середині березня в одному з комплексів поблизу Броварів на Київщині сталася масштабна пожежа через російські обстріли. Понад 70% складських площ, якими користувалася мережа «Ельдорадо», розміщувалися саме в Київській області.
  • Співрозмовники Forbes і в «Ощаді», і у «Ексімі» кажуть, що ще не ухвалили остаточного рішення щодо реструктуризації боргів Поліщука. Ексімбанк розглядає можливість продати свою частку в кредиті під «Гулівер», тоді як «Ощад» не виключає стягнення активів.

Контекст

Кредити компаній Поліщука в держбанках уже вдруге стають проблемними. Бізнесмен реструктуризував борги «Ельдорадо» перед «Ощадом» у 2018-му, та «Гуліверу» перед «Ощадом» й «Ексімом» у 2020-му. Третій позичальник – компанія РЛЦ, яка керує складським бізнесом Поліщука (три логістичні комплекси в Київській та Одеській областях загальною площею понад 260 000 кв. м). Її також кредитував Ощадбанк.

«Гулівер» був побудований на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – «Ексім». Поліщук придбав ще на той момент недобудований актив у 2012-му, стверджувало видання «Коммерсантъ». Попередніми бенефіціарами комплексу були Вагіф Алієв, Олексій Кучеренко та Сергій Веселов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні