Категорія
Новини
Дата

Суд залишив Коломойського в СІЗО. Адвокати клопотали про домашній арешт через погіршення здоровʼя бізнесмена

Ігор Коломойський у Шевченківському районному суді Києва, 24 жовтня 2023 року /Ірина Сітнікова / hromadske

Ігор Коломойський у Шевченківському районному суді Києва, 24 жовтня 2023 року Фото Ірина Сітнікова / hromadske

Шевченківський районний суд Києва 24 жовтня розглянув питання про зміну запобіжного заходу бізнесмену Ігорю Коломойському. Суд вирішив залишити його під вартою, але зобовʼязав надати додаткове медичне обслуговування, пише hromadske.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Адвокати Ігоря Коломойського клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 млрд грн) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського у селі Микільське-на-Дніпрі у Дніпропетровській області.
  • Адвокати посилалися на погіршення здоровʼя Коломойського. Сам бізнесмен розповів суду, що вже вісім років страждає на панкреатит та діабет, а в СІЗО упродовж місяця не приймав необхідний препарат, який має вживати щотижня. Через це, мовляв, загострилися хронічні захворювання. Адвокат Олег Пушкар, заявив, що таке загострення може призвести до «незворотних процесів».
  • Прокурор Сергій Демʼянчук наголошував, що вже 25 жовтня будуть проводити збір аналізів для обстеження Коломойського співробітники приватної медустанови. 
  • «Ніякого обстеження не буде, приїде лікар, забере кров і все», – заперечив адвокат Лисак. Він додав, що обстеження могли б провести, якби Коломойського відпустили.
  • Під час судового засідання адвокат Коломойського передав заяви про особисту поруку від Алли Мазур, Дмитра Циганка, Артема Ковальова, Сергія Демченка та ще пʼяти людей. 
  • Врешті сторона захисту просила розглянути заяви трьох людей: ведучої «1+1» Алли Мазур, депутата від «Слуги народу» Демченка та головного рабина Дніпра Шмуеля Камінецького. Вони виступили у суді, щоб дати характеристику Коломойського. Усі виступи були позитивними.
  • Під час засідання суду Коломойський заявив, що обвинувачення називає його громадянином Ізраїлю та Кіпру, але він вважає себе громадянином України зокрема.

Контекст

Раніше СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили Коломойському про підозру в заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку. 

«Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував», – йдеться в повідомленні.

Слідство заявляє, що така схема загалом дала змогу фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.

«Потім ці фейкові «внески» були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами», – наголошується у повідомленні СБУ.

За версією слідства, щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Коломойського заарештували на два місяці із заставою в 509 млн грн. Пізніше суд збільшив розмір застави до 3,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні