Категорія
Новини
Дата

Суд затвердив план досудової санації Eldorado. Кредитори планують подавати апеляцію

Магазин Eldorado /пресслужба «Ельдорадо»

Магазин Eldorado Фото пресслужба «Ельдорадо»

Господарський суд Києва схвалив план досудової санації мережі техніки й електроніки Eldorado, повідомив партнер Ario Law Firm Андрій Филик, який представляє інтереси ритейлера у суді. Водночас кредитори Eldorado не згодні з цим рішенням і подаватимуть апеляцію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Господарський суд міста Києва затвердив план санації Eldorado (ТОВ «Дієса») до відкриття провадження у справі про банкрутство. Це дасть змогу ритейлеру уникнути процедури банкрутства, каже юрист Андрій Филик з Ario Law Firm. 
  • Згідно з планом досудової санації Eldorado гарантовано погашає 30% від суми заборгованості протягом пʼяти років. Водночас 30% заборгованості підлягають списанню, а ще 40% кредитори отримають після відшкодування збитків, завданих Росією. 
  • Представники кредиторів Eldorado не згодні і подаватимуть апеляцію до суду. «Суддя лише за два засідання розглянув цю справу, а це дуже короткий термін для її масштабів, і також кредиторам ніхто так і не надав чіткої відповіді, як саме ТОВ «Дієса» планує виплачувати борги», – кажуть у пресслужбі ТОВ «ЮК Дистрибьюшн». Компанія є одним із представників групи кредиторів, які вимагають процедури банкрутства ТОВ «Дієса».
  • «Ще до війни мережа Eldorado була збитковою, а історія про виплату частини боргу за рахунок відшкодувань з боку Росії — це маніпуляції, аби уникнути процедури банкрутства, яка є нормальною в усьому світі та гарантує повернення боргів», — зазначають в пресслужбі ТОВ «ЮК Дистрибьюшн».

Контекст

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше Eldorado займало частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підраховував у середині 2023 року CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му – 7,3 млрд грн. У 2023 році падіння прискорилося: продажі за шість місяців – трохи більше 1 млрд грн. Кількість співробітників скоротилася більш ніж на 40% з довоєнних 3518 людей. 

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes Ukraine топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами, казав старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує Eldorado з юридичних питань.

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – казав директор юридичного департаменту Eldorado Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею Eldorado й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанком та Укрексімбанком).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є «Ощад». У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу, а головне – особиста порука Поліщука.

У березні 2024 року Господарський суд Києва зобов’язав стягнути з Російської Федерації на користь Eldorado 141,4 млн грн завданої шкоди через повномасштабне російське вторгнення і упущену вигоду у $254 486.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні