Категорія
Новини
Дата

Частина кредиторів «Ельдорадо» вимагає від ритейлера банкрутства через порушення процедури санації

Дистриб’ютори й світові бренди з виробництва електроніки та побутової техніки, які є кредиторами ТОВ «Дієса» (мережа «Ельдорадо»), виступили проти досудової санації, йдеться в їхній спільній заяві, наданій Forbes.

Ключові факти

  • Частина кредиторів «Ельдорадо» вважають ухвалену раніше процедуру санації «несправедливою та дискримінуючою». Вони вимагають відновлення платоспроможності «Ельдорадо» виключно в межах процедури банкрутства. На їхню думку, процедура має відбуватися з залученням зовнішнього арбітражного керуючого і під судовим наглядом.
  • Приводом для застосування плану санації ритейлером було оголошено значні збитки, яких він зазнав внаслідок російської агресії без надання прямих доказів прямого причинно-наслідкового зв’язку збитків з настанням неплатоспроможності, зазначають кредитори «Ельдорадо». 
  • Вони вважають, що збори кредиторів «Ельдорадо» були проведені з порушеннями. Серед них: порушення строків скликання, відсутність процедури виборів кредиторами керівних органів зборів (голови та секретаря зборів, лічильної комісії тощо). «Фактично нас поставили перед фактом, відвівши роль статистів, що мали узаконити дискримінаційні рішення зборів кредиторів ТОВ «Дієса», - йдеться в спільній заяві. 
  • Фінансування плану санації відбувається без волі кредиторів, а рішення про збори є сумнівним із точки зору легітимності, а значить, має бути переглянутим, кажуть представники п`ятьох кредиторів. 
  • Загальні вимоги незабезпечених кредиторів становлять понад 2,4 млрд грн, повідомили Forbes в одному з постачальників «Ельдорадо» ТОВ «ЮК Дистрибьюшн». Загальний відсоток всіх підписантів надісланої заяви складає трохи більше 7,9% від загальних вимог незабезпечених кредиторів, додали у компанії. 

Контекст

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу «Ельдорадо» приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше «Ельдорадо» займала частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» («Ельдорадо») у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. «Цього не зробили, бо разом із частиною товару через агресію РФ було втрачено значну частину архіву», – каже директор юридичного департаменту «Ельдорадо» Максим Байдик. Наразі ритейлер у процесі відновлення своєї звітності. 

Про значне погіршення фінансового стану «Ельдорадо» розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 1 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами. 

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – каже Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з «Ельдорадо» великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та головне – особиста порука Поліщука. 

22 вересня на загальному засіданні кредитори ТОВ «Дієса» схвалили план реструктуризації боргу компанії у 1 млрд грн. Кредитори (їх більше 300 у «Ельдорадо») схвалили 67% вимог від загальної кількості за планом реструктуризації. 

Надалі «Ельдорадо» мала підписати і надіслати заяву до Господарського суду Києва і кредиторів про затвердження плану санації. У разі її відповідності вимогам суд призначає засідання для її розгляду, на якому, зокрема, заслуховує всіх кредиторів. У разі відмови від плану реструктуризації суд відкриє провадження у справі про банкрутство з найімовірнішим подальшим переходом до процедури ліквідації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні